
Μαέστρος της ESGYO
Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος
Η Ζαφείρα είναι μία μουσικός που πιστεύει στη μουσική ως μέσο κοινωνικής αλλαγής. Αποφοίτησε από το Conservatorio de Getafe στη Μαδρίτη με Α’ Βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου. Έχοντας πάντα στο μυαλό της τη διεύθυνση ορχήστρας, πήγε με υποτροφία στο Royal Northern College of Music του Μάντσεστερ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο υπό την καθοδήγηση του Colin Stone και σπούδασε, επίσης με υποτροφία, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το 2014 στην Αθήνα πήρε Δίπλωμα στο πιάνο με βαθμό Άριστα και Α’ Βραβείο. Ζει στην Αθήνα από το 2015. Μελέτησε διεύθυνση ορχήστρας με το μαέστρο Μίλτο Λογιάδη. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον φημισμένο σολίστ Θοδωρή Τζοβανάκη ενώ σπουδάζει βιόλα με τον Αντώνη Μανιά. Δίδαξε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στην Αργεντινή και την Ελλάδα, διακρίθηκε σε διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου στην Ισπανία και την Αγγλία και είναι μέλος του The Global Leaders Program (YOA-Orchestra of the Americas). Έχει διευθύνει ορχήστρες σε Ισπανία, Ελλάδα, Αγγλία, Χιλή, Αργεντινή και Μεξικό.

μουσικοπαιδαγωγός και δασκάλα γαλλικού κόρνου
Francis Gagliardi
Η Francis έρχεται από τη Βενεζουέλα. Είναι μουσικοπαιδαγωγός, δασκάλα γαλλικού κόρνου καθώς και παιδαγωγική σύμβουλος με εμπειρία στην ειδική αγωγή. Εκτός από το El Sistema Greece συνεργάζεται και με το MusicArt Project του El Sistema Serbia, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια για δασκάλους και παιδαγωγική υποστήριξη και συμβάλλοντας στον σχεδιασμό του προγράμματος. Έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες εφαρμόζοντας και διαδίδοντας τη μεθοδολογία του El Sistema. Υπήρξε δασκάλα γαλλικού κόρνου και μουσικής θεωρίας στο Los Teques της Βενεζουέλας, επικεφαλής του τμήματος χάλκινων στο Saint Lucia School of Music και εργάστηκε ως καλεσμένη του El Sistema Sweden στη Dream Orchestra αλλά και στο El Sistema Academy 2019, δίνοντας διαλέξεις για τη μουσική εκπαίδευση και το El Sistema. Συνεχίζει αδιάκοπα να αναπτύσσει τις γνώσεις και τις μουσικές της ικανότητες και παρακολουθεί μαθήματα γαλλικού κόρνου με τον διακεκριμένο μαέστρο Κώστα Σίσκο.

δάσκαλος βιολιού και χορωδίας
Γιάννης Ισμυρνιόγλου
Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Ξεκίνησε να μαθαίνει κλαρινέτο σε ηλικία 8 ετών στη Δημοτική Φιλαρμονική και υπήρξε για πολλά χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας των πρώτων Κλαρινέτων. Παράλληλα, ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρίας της μουσικής και μαθήτευσε και στο Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης. Έλαβε υποτροφία από το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης στο τμήμα του κλασικού βιολιού και συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητές τους Γ. Γιακουμή, Σ. Στεργίου και Μ. Δακουτρό. Αφού αρίστευσε στις εξετάσεις του πτυχίου της Αρμονίας, συνέχισε και στα θεωρητικά και με την καθοδήγηση του μαέστρου, συνθέτη και θεωρητικού Ν. Καριώτη, έλαβε με άριστα τα πτυχία της Αντίστιξης και της Φούγκας. Μετακομίζοντας στην Αθήνα συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σύνολα αλλά και σε σεμινάρια με διεθνούς φήμης μουσικούς και δασκάλους. Έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει μουσική για αρκετά μουσικά σύνολα και υπήρξε μαέστρος και ενορχηστρωτής της χορωδίας των Πολιτιστικών Ομάδων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Εθνικό ωδείο Χολαργού, συνέχισε με ηλεκτρική κιθάρα και είναι απόφοιτος του Rockschool (Trinity College London) της Αγγλίας. Από τον Οκτώβρη του 2017 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο El Sistema Greece ως δάσκαλος βιολιού και χορωδίας ενώ έχει αναλάβει στο Εθνικό Ωδείο Σπάρτης τη θέση του του μαέστρου της παιδικής χορωδίας, τη διδασκαλία σύγχρονων συνόλων, το τμήμα ηλεκτρικής – ακουστικής κιθάρας καθώς και μέρος τμημάτων των θεωρητικών της μουσικής (Θεωρία και Αρμονία). Έχει συνεργαστεί με πολλά ωδεία, μουσικές σκηνές, πολιτιστικούς χώρους και σπουδαίους μουσικούς και παραμένει ενεργός μουσικός με ενδιαφέρουσες προτάσεις σε πολλά είδη μουσικής.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΣΕΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟΥ ΤΗΣ ESGYO
Αλέξανδρος Κασαρτζής
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στον Βόλο όπου και ξεκίνησε τσέλο σε ηλικία 8 ετών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Κρατικό Ωδείο και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από όπου αποφοίτησε με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Άριστα αντίστοιχα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου μελέτησε στο Conservatorio N. Paganini τσέλο και μουσική δωματίου με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Έχει διακριθεί σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε ηλικία 16 ετών επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως υπότροφος στο διεθνές φεστιβάλ-masterclass Ameropa στην Πράγα. Υπήρξε κορυφαία διάκριση κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιταλία, όταν επιλέχθηκε να συμπράξει, κατόπιν ακρόασης, με το διάσημο Quartetto di Cremona. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και φεστιβάλ με διάφορα μουσικά σχήματα και συμφωνικές ορχήστρες. Πλέον μένει και δραστηριοποιείται ως μουσικός στην Αθήνα και διδάσκει τσέλο σε μουσικά σχολεία.

επικεφαλής χάλκινων πνευστών στην ESGYO
Σταύρος Κλαβανίδης
Ο Σταύρος γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τις σπουδές του στο τρομπόνι σε ηλικία 18 ετών στο Ωδείο Αθηνών (καθ. Αναστάσιος Κλαβανίδης) από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα άριστα παμψηφεί το 2004. Το 2002 έγινε δεκτός από τη Μουσική Ακαδημία Artisten στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου υπήρξε για ένα χρόνο μαθητής του διεθνούς φήμης καθηγητή τρομπονιού Ingermar Roos, με τον οποίο εμπλούτισε τις γνώσεις του στην ερμηνεία μουσικών κειμένων, μουσικής δωματίου και μουσικών αποσπασμάτων. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια τρομπονιού, με καθηγητές όπως ο Αντώνης Γεροχριστοδούλου, ο Ingermar Roos, ο Jonas Byllunt, η Jessika Gustafsson. Έχει συμπράξει με σχεδόν όλα τα ελληνικά μουσικά σύνολα (ΕΛΣ, ΚΟΑ, Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής ΕΡΤ, Ορχήστρα Χρωμάτων, Εναρμονία, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων). Από το 1999 μέχρι το 2002 υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος και από το 2002 μέχρι το 2005 μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά. Το 2005 κατέλαβε τη θέση του κορυφαίου β’ στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τζέμπεν Κλαπάκης
Ο Τζέμπεν γεννήθηκε το 1975 στο Σίδνεϊ και ζει στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος βιολιού και απόφοιτος αρχιτέκτων ΕΜΠ. Ασχολείται με τη διδασκαλία του βιολιού από το 1992. Θεωρεί ότι η διδασκαλία της μουσικής έχει μέσα της κάτι το αρχιτεκτονικό. Καλείσαι να «σχεδιάσεις» και σιγά-σιγά να «χτίσεις» ένα παιδί από το μηδέν, ως τη στιγμή που θα παίζει τα πάντα. Είναι υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό εργαστήρι Το Μουσικό Κουτί και δάσκαλος μουσικής στο δημοτικό σχολείο Τριανέμι. Έχει συμμετοχές σε πολλά μουσικά σύνολα κλασικής, αλλά και έντεχνης μουσικής καθώς και ηχογραφήσεις. Διατηρεί ορχήστρα εγχόρδων στα βόρεια προάστια. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

επικεφαλής βιόλας της ESGYO και δασκάλα βιόλας
Ελένη Λιώρα
Η Ελένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο βιολί σε ηλικία 7 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Ελληνικού. Σε ηλικία 13 ετών, και ενώ ήταν μέλος της Παιδικής και Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, μεταπήδησε στη βιόλα. Το 2013 σπούδασε θεραπεία μέσω τέχνης στη Γαλλία (AFRATAPEM) και εργάστηκε ως μουσικοθεραπεύτρια σε Γαλλία και Ελλάδα (2014- 2018). Η Ελένη έχει παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια μουσικής δωματίου (Deree the American College of Greece, 2018-2019), μεθόδων μουσικής διδασκαλίας (El Sistema Greece, Musicians without Borders, 2018-2019), αφρικανικών κρουστών (Conservatoire d’Aubervilliers, 2015-2016) και σύγχρονου θεατρικού κλόουν (Ecole le Samovar, 2013-2014). Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλία υπήρξε βιολίστα στη Συμφωνική Ορχήστρα Coalescence (Παρίσι, 2009-2016). Κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα συμμετείχε ως βιολίστα στο σύνολο εγχόρδων Flex (Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας & Ωδείο Αθηνών, 2017-2018) και συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Academica (Ωδείο Αθηνών, 2017). Ήταν μέλος ποπ-ροκ συγκροτημάτων (Goya’s Dream, Peachblow) ως βιολίστα, δεύτερη φωνή και folk κιθαρίστρια. Διδάσκει βιόλα στο El Sistema Greece καθώς και σε άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

ΔΑΣΚΑΛΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ
Αγγελική Λαπάκη

δασκάλα τσέλου
Βασιλική Παπαδοπούλου
Η Βασιλική ξεκίνησε μαθήματα τσέλου με τον Ν. Κοτζιά στο Ωδείο Αθηνών, συνέχισε με τον Β. Φιδετζή και αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο από την τάξη της Ντ. Χατζηγεωργίου το 2002. Είναι απόφοιτος πτυχίου αρμονίας και κάτοχος πτυχίου αντίστιξης από το Ελληνικό Ωδείο. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής (Orff, Dalcroze, κ.α ) στο Ελληνικό Ωδείο με τη Δ. Ματθαιοπούλου και μουσικοθεραπείας (Nordoff-Robbins) στο κέντρο ειδικής αγωγής Πολύτεχνο με την Μ. Φρουδάκη. Είναι μέλος της ορχήστρας Εναρμόνια από το 1998 μέχρι σήμερα ενώ συνεργάζεται εποχιακά με την Εθνική Λυρική Σκηνή (συμφωνική ορχήστρα, παιδική σκηνή και ορχήστρα μουσικής δωματίου) και την ΕΡΤ (συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα σύγχρονης μουσικής). Τη σεζόν 2003-2004 συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο στην παράσταση Πεερ Γκυντ και με το θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν στη μουσική παράσταση Ο ύμνος στους θεούς να πάει. Ακόμα, συνεργάστηκε με την Μαρίζα Κωχ στο Εργαστήρι βιωματικής μουσικής για παιδιά της Μαρίζας Κωχ, στο μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ουράνιο τόξο, ως εμψυχώτρια προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας αλλά και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία Ελληνογερμανική Αγωγή και Σχολή Αργύρη. Παραδίδει μαθήματα τσέλου και μουσικοκινητικής αγωγής από το 2002 έως σήμερα. Από το 2019 ανήκει στην ομάδα του El Sistema Greece διδάσκοντας τσέλο.

επικεφαλής ξύλινων πνευστών της ESGYO
Κωνσταντίνα Ρούσσου
Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Μουσικού σχολείου Παλλήνης και φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει Πτυχίο Φλάουτου με βαθμό Άριστα και Δίπλωμα Φλάουτου με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου παρακολούθησε επίσης το μεταδιπλωματικό τμήμα φλάουτου με τον Ν. Νικόπουλο. Έχει αποσπάσει έπαινο στις Ημέρες Πλαγίαυλου και Γ’ Βραβείο στον 1ο διαγωνισμό φλάουτου Urs Ruttimann. Κατά τα έτη 2013 και 2014 ήταν ενεργό μέλος του κύκλου σεμιναρίων Παλαιάς Μουσικής και μπαρόκ φλάουτου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φλάουτου με τους Carlo Jans, Robert Aitken, Carlos Bruneel, Barbara Gisler-Haase, Gaby Pas-Van Riet, Kazutaka Shimizu, Michael Faust,Yossi Arnheim, Thies Roorda, Rien de Reede, Magali Mosnier κ.α. Το 2013 ήταν υπότροφος στο διεθνές δεκαήμερο σεμινάριο φλάουτου 25th forum for flute and piano στο Λουξεμβούργο. Επίσης, το 2014 ήταν υπότροφος στις Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις – Art Campus υπό την αιγίδα του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής’’. Το 2014 διετέλεσε 1ο φλάουτο της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων σε περιοδεία στην Τουρκία και την Ελλάδα. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ) και της Orchestra Mobile. Σήμερα είναι μέλος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) και υπότροφος της Ακαδημίας Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Από το 2017 συνεργάζεται με το El sistema Greece ενώ παράλληλα διδάσκει φλάουτο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Ν. Μάκρης).

δάσκαλος τρομπέτας
Θεοδόσης Σμυρνιός
Ο Θεοδόσης ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με διάφορα μουσικά όργανα (αρμόνιο, πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, ντραμς), είτε σε ωδείο είτε αυτοδίδακτος. Στην εφηβεία συμμετείχε ως κιθαρίστας ή ντράμερ σε συγκροτήματα με φίλους και ανακάλυψε ότι το σημαντικότερο στη μουσική είναι να παίζεις μαζί με άλλους. Πριν τελειώσει το σχολείο ξεκίνησε να μαθαίνει τρομπέτα στη φιλαρμονική του Δήμου Μεταμόρφωσης. Συνέχισε τις σπουδές του στο ωδείο, με παράλληλες σπουδές στα ανώτερα θεωρητικά. Η συμμετοχή σε μεγάλα σύνολα (χορωδίες, μπάντες και ορχήστρες) όλα αυτά τα χρόνια ήταν καταλυτική στη σχέση του με τη μουσική. Ως μουσικός, έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη και έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, θέατρα και συναυλιακούς χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με τη μουσική εκπαίδευση ξεκίνησε να ασχολείται στη φιλαρμονική, διδάσκοντας κρουστά και τρομπέτα σε νέα μέλη και συνειδητοποίησε πόσο τον γεμίζει η διδασκαλία και η μύηση παιδιών στον μαγικό χώρο της μουσικής. Είναι κάτοχος πτυχίου τρομπέτας, φούγκας, διεύθυνσης και ενοργάνωσης μπάντας και συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές, καθώς η μουσική είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

επικεφαλής κρουστών της ESGYO
Μαρίνος Τρανουδάκης
Ο Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κρουστά με καθηγητές τους Κωνσταντίνο Βορίση και Κωνσταντίνο Θεοδωράκο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Hochschule für Musik Detmold με τους Peter Prommel, Nancy Zeltsmanχωρίς, Fumito Nunoya, Sven Pollkötter. Ταυτόχρονα μελέτησε τύμπανα ορχήστρας με τους Wieland Welzel (Berliner Philharmoniker) και Arend Weitzel (Bochumer Symphoniker). Έχει συνεργαστεί με τους διευθυντές ορχήστρας Kurt Masur και Θεόδωρο Κουρεντζή και τις ορχήστρες MusicAeterna, Nordwestdeutsche Philharmonie, Bielefelder Philharmoniker, Radio Kammerfilarmonie Netherlands, Detmolder Kammerorchester. Συνεργάστηκε ακόμα, με την ΚΟΑ, την Καμεράτα και ως σολίστ με την ΚΟΘ. Διετέλεσε βοηθός καθηγητή στα τύμπανα και το ρεπερτόριο ορχήστρας στην HfM Detmold, όπου παραμένει τακτικός φιλοξενούμενος καθηγητής ενώ έχει ηχογραφήσει για την εταιρεία Sony Classics. Από το 2014 έως το 2017 ήταν συγκορυφαίος στα κρουστά και τύμπανα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Από τον Απρίλιο του 2017 έχει τη θέση του Α’ κορυφαίου στα τύμπανα στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΔΑΣΚΑΛΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ
H Ειρήνη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Οι μουσικές της σπουδές ξεκίνησαν στα 12 της χρόνια, με μαθήματα πιάνου και θεωρητικών, ενώ στη συνέχεια καταπιάστηκε με το λυρικό τραγούδι. Φοίτησε και φοιτά στην τάξη της Χριστίνας Σπηλιακοπούλου. Απέκτησε το δίπλωμα μονωδίας, με άριστα παμψηφεί, το 2016, αποφοιτώντας από το Εράτειο ωδείο. Παρακολουθεί εντατικά μαθήματα ειδικού αρμονίας και πιάνου στην τάξη της Ανδριάνας Κάνδυλα, και μαθήματα μονωδίας με τη Θεοδώρα Μπάκα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης με τον Νίκο Ζούδιαρη, φωνητικού αυτοσχεδιασμού με τον Γιάννη Παπαναστασίου, και φωνοθεραπείας με την Ελπίδα Κουτσουμπάκη. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως ερμηνεύτρια κι έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς, είτε σε επίπεδο συναυλιών, είτε πρωτότυπων μουσικών παραγωγών . Έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους (Θέατρο Απόλλων/ Σύρο, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού/ Αθήνα). Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται με την παραγωγή μουσικών projects της ίδιας, αλλά και άλλων καλλιτεχνών. Διδάσκει από το 2016 κλασικό και σύγχρονο τραγούδι, σε ωδεία, οργανισμούς, συλλόγους. Από το 2019 ανήκει στην ομάδα του El Sistema. Πιστεύει ότι όλοι μπορούν να τραγουδήσουν.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
Παναγιώτης Τσιρίδης
Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1967 και από το 1974 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και συμβουλευτική ψυχολογία και εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την τέχνη και την εκπαίδευση. Σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς και από το 2012 είναι επικεφαλής της ομάδας Λόγου Παίγνιον. Από το 2017 είναι συντονιστής των δασκάλων του El Sistema Greece. Έχει γράψει θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες και βιβλία για παιδιά τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Πατάκη και Ψυχογιός.

καλλιτεχνικός διευθυντής του ESG
José Angel Salazar Marin
Έχοντας λάβει την βασική του εκπαίδευση στο καταξιωμένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο μοντέλο μουσικής εκπαίδευσης της Βενεζουέλας, γνωστό ως “El Sistema”, ο José Angel κατέχει βαθιές γνώσεις τόσο στη μουσική όσο και στην οργάνωση και διοίκηση. Έχει διατελέσει βασικός μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής τόσο της τοπικής ορχήστρας νέων όσο και της συμφωνικής ορχήστρας του νησιού Margarita από το οποίο και κατάγεται. Έχει διευθύνει μια σειρά από παραγωγές μετά από πρόσκληση μεγάλων ορχηστρών της Βενεζουέλας. Έχει συμμετάσχει, σε εργαστήρια και σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας, όπως, μεταξύ άλλων, το Italian Opera Academy του Riccardo Muti στη Ραβέννα, το Hans Swarowsky Akademie με τον Manfred Huss στη Βιέννη.
Ο José Angel έχει προσκληθεί ως δάσκαλος και μαέστρος σε διάφορα προγράμματα ανά τον κόσμο, εμπνευσμένα από το El Sistema της Βενεζουέλας, όπως το Fundacion Orquesta Sinfonica Juvenil del Ecuador (FOSJE) στο Εκουαδόρ, το Saint Lucia School of Music και το El Sistema Sweden Dream Orchestra. Εκεί εργάστηκε με παιδιά και νέους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πρόσφυγες και μετανάστες. Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ESG, είναι πολύ χαρούμενος που συμβάλλει στην διάδοση του μοντέλου της Βενεζουέλας στην ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό. Η συνεισφορά του José Angel στην προσαρμογή του μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα βοηθά παιδιά και νέους από διαφορετικά υπόβαθρα στην κοινωνική τους ενσωμάτωση και ατομική τους ανάπτυξη χρησιμοποιώντας τη μουσική παιδεία ως εργαλείο.