Το El Sistema Greece ξεκίνησε το 2016 προκειμένου να υποστηρίζει κοινότητες προσφύγων στην Αθήνα μέσω της μουσικής. Από τότε το πρόγραμμα έχει αλλάξει πολύ ο απώτερος στόχος, όμως, παραμένει πάντα ο ίδιος: να φέρει κοντά τους ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας. Όλοι έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία μέσω της μουσικής. Όλοι έχουν να μάθουν μια ιστορία μέσα από τη μουσική. Το El Sistema Greece ακολουθεί κάθε ιστορία και οραματίζεται μια θετική αλλαγή.

Χρόνο με το χρόνο περισσότερες δραστηριότητες προστέθηκαν στο πρόγραμμα και το El Sistema Greece απευθύνεται πια και σε ενήλικες. Η αρχή έγινε το 2018 όταν το El Sistema Greece σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποίησαν για πρώτη φορά την ελληνική εκδοχή του Lullaby Project, του διάσημου μουσικού προγράμματος του Carnegie Hall, μια ωδή στη γονεϊκή αγάπη.

Μέχρι το 2019 γονείς, πρόσφυγες ή μετανάστες, μαμάδες με μωρά και μικρά παιδιά, γονείς που έπρεπε να χωριστούν από τα παιδιά τους, γυναίκες που ακόμα ονειρεύονται τη μητρότητα, γιαγιάδες που μεγαλώνουν τα εγγόνια τους, έγκλειστες στις φυλακές της Θήβας, εξαρτημένες που γύρισαν νέα σελίδα στη ζωή τους και γονείς μαθητών του El Sistema Greece συμμετείχαν στο Lullaby Project και συνεργάστηκαν με 11 καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και έγραψαν μαζί τους συνολικά 20 πρωτότυπα μουσικά κομμάτια, πολύτιμα δώρα για τα παιδιά τους. Τα τραγούδια αυτά παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2018 και τον Ιούνιο του 2019 στο ΚΠΙΣΝ, σε δύο συναυλίες-γιορτές για την αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη μουσική. Στηρίζουμε τα παιδιά και τους γονείς κάθε μέρα, πιστεύουμε στην ενωτική και θεραπευτική δύναμη της μουσικής και ανυπομονούμε για το επόμενο Lullaby Project.

Η τρίτη εκδοχή του ελλληνικού Lullaby Project με τίτλο ”Η αγάπη γίνεται μουσική”, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.  Αυτή τη φορά, το El Sistema Greece καινοτόμησε και υποδέχτηκε όχι μόνο μητέρες, γιορτάζοντας τη γονεϊκή σχέση σε κάθε της μορφή. Γυναίκες σε προσφυγικά κέντρα, μετανάστριες, «θείες» που φροντίζουν μωρά τα οποία χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, ένας μπαμπάς που είναι μπαμπάς και μαμά ταυτόχρονα και μία τρανς γυναίκα που διεκδικεί δικαστικά το δικαίωμά της να βλέπει την εννιάχρονη κόρη της, είναι μερικοί μόνο από τους «γονείς» που μοιράστηκαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τα μικρά πλάσματα της ζωής τους με επαγγελματίες μουσικούς, και μεταφράσαν τα βιώματά τους σε μουσική, δημιουργώντας πρωτότυπα και μοναδικά μουσικά κομμάτια.

Το 2019 το El Sistema Greece διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα διήμερο σεμινάριο για μουσικοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού, δασκάλους και όσους εργάζονται με μικρά παιδιά και θέλουν να γνωρίσουν νέες μεθόδους ώστε να τα εισάγουν στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Λίγους μήνες αργότερα, το El Sistema Greece μαζί με τη Σχεδία, το πρώτο ελληνικό «περιοδικό δρόμου», δημιούργησαν τη χορωδία της Σχεδίας, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από πωλητές του περιοδικού. Μέσω της Σχεδίας οι πωλητές κατάφεραν να βελτιώσουν τη ζωή τους και τώρα πια έχουν την ευκαιρία να ενώσουν τις φωνές τους και να αποκτήσουν καλλιτεχνικές εμπειρίες.

 

Η μουσική είναι το κύριο εργαλείο του El Sistema Greece, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά τη σημασία όλων των τεχνών. Έτσι, σε συνεργασία με την κεραμίστρια Janet Ann Lines, ξεκινήσαμε το Bundles Project, ένα πρότζεκτ κατάλληλο για τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας. Το Bundles Project είναι ένα κοινωνικό δημιουργικό εργαστήρι για όλες τις μητέρες των μαθητών του El Sistema Greece στο Προσφυγικό Κέντρο του Σκαραμαγκά. Οι συμμετέχουσες στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους, έφτιαξαν δεματάκια από πηλό, τα τύλιξαν και τα στερέωσαν με διαφορετικά υλικά, περνώντας παρέα στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανταλλαγής εμπειριών.