Το El Sistema Greece στο II Congreso Mundial El Sistema

Το συναρπαστικό ταξίδι του El Sistema Greece στο Καράκας της Βενεζουέλας, για το II Congreso Mundial El Sistema ολοκληρώθηκε και το γεγονός αυτό σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς, καθώς βρεθήκαμε στο μέρος όπου δημιουργήθηκε το El Sistema και που συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας εμπνέει. To II Congreso Mundial ήταν το πρώτο δια ζώσης Παγκόσμιο Συνέδριο που φιλοξενήθηκε στην έδρα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Δράσης για τη Μουσική.

Ένα ταξίδι έμπνευσης και μουσικής

Συγκεντρώνοντας μουσικά προγράμματα από όλο τον κόσμο, το καθένα εμπνευσμένο από τις αρχές του El Sistema, αυτό το συνέδριο ήταν μια ζωντανή γιορτή της μουσικής, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής αλλαγής. Με μια ατζέντα με ποικίλες δραστηριότητες, οι μέρες αυτές  ενσαρκώνουν την ουσία αυτού που οραματίστηκε ο Maestro Jose Antonio Abreu.

Στο πλαίσιο αυτό μέλη της ομάδας μας ταξίδεψαν  στη γενέτειρα του El Sistema, και συγκεκριμένα στο συνέδριο βρέθηκαν η συνιδρύτρια του El Sistema Greece Elisa Sologni, η γενική διευθύντρια Αγγελική Γεωργοκώστα και ο δάσκαλος μουσικής Γιάννης Ισμυρνιόγλου. 

Οι εξαιρετικοί μαθητές μας

Το ταξίδι μας έγινε ακόμη πιο ξεχωριστό από την παρουσία τεσσάρων μαθητών μας, της Σταυρούλας Καμακάρη και της Ελένης Βασιλείου, μέλη της El Sistema Greece Youth Choir, καθώς και του και Αλέσιο Χίκα (γαλλικό κόρνο) και του Χρήστου Κοτίνη (κρουστά), μέλη της El Sistema Greece Youth Orchestra. Οι μουσικοί μας συμμετείχαν ενεργά στις πρόβες και τις μεγάλες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των σημαντικών ημερών, και μοιράστηκαν τη σκηνή με μουσικούς από προγράμματα του Sistema σε όλο τον κόσμο ως μέλη της Παγκόσμιας Ορχήστρας και της Παγκόσμιας Χορωδίας που δημιουργήθηκαν.

Δείτε τι είπαν οι μαθητές μας για την αξέχαστη εμπειρία τους στο II Congreso Mundial El Sistema:

Αλέσιο Χύκα – Γαλλικό Κόρνο/Μέλος της El Sistema Greece Youth Orchestra 

“Αυτό το ταξίδι ήταν εμπειρία ζωής. Ήταν κάτι που το ζεις μόνο μία φορά. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, μοιραστήκαμε τις μουσικές μας γνώσεις και μπορώ να πω ότι δέθηκα κιόλας με κάποιους από αυτούς. Επίσης είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κατάφερα να γνωρίσω την παγκοσμίου φήμης κορνίστρια της φιλαρμονικής Βερολίνου Sarah Willis και που μπόρεσα να μοιραστώ τη σκηνή μαζί της. Οι άνθρωποι εκεί μας συμπεριφέρθηκαν με ευγένεια και μας καλοδέχτηκαν. Μπορεί οι περισσότεροι να μην ήξεραν αγγλικά και εμείς ισπανικά αλλά καταφέρναμε να συννενοηθούμε μέσω της γλώσσας της μουσικής, μια παγκόσμια γλώσσα που ολοι γνωρίζουν και αγαπάνε. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε την πόλη καθώς επισκεφθήκαμε κάποια πολύ σημαντικά αξιοθέατα και μέρη όπως το El Hatillo, την Εθνική Πινακοθήκη και την El Avila. Ήταν μια εμπειρία που θα τη θυμάμαι για πάντα και πλέον μπορώ να πω ότι η Βενεζουέλα έχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου.”

Σταυρούλα Καμακάρη – Χορωδός/Μέλος της El Sistema Greece Youth Choir

“Ήταν μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου! 18 ημέρες με πολλή μουσική, νέους ταλαντούχους μουσικούς και αξέχαστες εικόνες. Παρακολουθήσαμε πολλές συναυλίες, αλλά οι δύο αγαπημένες μου ήταν η μία με τη συμμετοχή της ορχήστρας και της χορωδίας Simon Bolivar και η άλλη με τη συμμετοχή της χορωδίας Manos Blancas. Επισκεφτήκαμε στον ελεύθερο χρόνο μας όμορφα μέρη όπως το χωριό El Hatillo με τα πολύχρωμα γραφικά σπίτια του, καθώς και το βουνό “El Ávila”. Η αγαπημένη μου στιγμή σε όλο το ταξίδι ήταν όταν κάναμε την πρώτη πρόβα της χορωδίας και της ορχήστρας μαζί. Τότε ένιωσα ότι είμαι μέλος της παγκόσμιας οικογένειας του el sistema. Θέλω να ευχαριστήσω το el sistema Greece που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, τους δασκάλους μου στην Ελλάδα και τη Βενεζουέλα και τέλος και καλύτερα από όλα, την οικογένειά μου! Εύχομαι κάθε παιδί να έχει μια παρόμοια εμπειρία!”

Χρήστος Κοτίνης – Κρουστά/Μέλος της El Sistema Greece Youth Orchestra 

“Από εδώ και πέρα στο άκουσμα της λέξης Βενεζουέλα το μυαλό μου θα ταξιδεύει για ώρες ολόκληρες. Τόσες εμπειρίες , τόσες γνωριμίες, τόση μουσική . Κατάλαβα λοιπόν ότι η γλώσσα παραχωρεί προτεραιότητα στη ‘ γλώσσα της μουσικής ‘ ως μέσο επικοινωνίας. Από την πρώτη πρόβα έως και την τζενεραλε το ήμουν πανευτυχής. Στις δε συναυλίες αγχωμένος μεν συγκεντρωμένος δε. Μετά το τέλος τους δεν μπόρεσα να κρατήσω τα δάκρυα μου λόγω της συγκίνησης που επικρατούσε μέσα μου. Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε το πρώτο μου μουσικό ταξίδι και ελπίζω να είναι η αρχή πολλών τέτοιων εμπειριών. Όλα ήταν υπέροχα τόσο η χορωδία που ερμήνευσε τραγούδια από διάφορες χώρες , όσο και η ορχήστρα που κατάφερε να μετουσιώσει το συναίσθημα σε άκουσμα. Όσο για την ομάδα των κρουστών ήταν για μένα κάτι παραπάνω από οικογένεια κατά την παραμονή μου εκεί . Η παρακαταθήκη του μαέστρου Αμπρέου τεράστια και οι συνεχιστές της πανάξιοι. Νιώθω ευλογημένος και τυχερός που συμμετείχα σε αυτό το γεγονός. Ευχαριστώ το El Sistema Greece για αυτή την ευκαιρία που μου έδωσε.”
Και να θυμάστε : Tocar, cantar y lucar

Ελένη Βασιλείου – Χορωδός/Μέλος της El Sistema Greece Youth Choir

Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα από το ταξίδι που μου πρόσφερε το El Sistema στη Βενεζουέλα το κύριο συναίσθημά μου είναι ευγνωμοσύνη. Είχα την τύχη να κάνω πρόβες με εξαιρετικούς μουσικούς από την Βενεζουέλα αλλά και από πολλά άλλα μέρη του κόσμου, να παρακολουθήσω πολλές συναυλίες με αγαπημένη μου την Coro de Manos Blancas και να παρευρεθώ σε μια παράσταση μπαλέτου. Επισκεφτήκαμε διάφορα μέρη πολιτισμού αλλά και αξιοθέατα. Το Καράκας θεωρείται επικίνδυνη πόλη και αυτό περιόρισε τις εξόδους μας διότι έπρεπε να κυκλοφορούμε σε συγκεκριμένα μέρη και με συνοδό. Κάτι που με δυσκόλεψε πολύ ήταν η γλώσσα διότι δεν υπήρχαν πολλά άτομα άνετα στην αγγλική γλώσσα και εγώ δεν γνωρίζω την βασική τους γλώσσα επικοινωνίας η οποία είναι τα ισπανικά. Παρόλα αυτά γνώρισα πολλά άτομα και δημιούργησα καινούριους φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου. Ήταν αδιαμφισβήτητα μια μοναδική εμπειρία που θα ήθελα σίγουρα να ξαναζήσω”

Δείτε εδώ το βίντεο της συναυλίας: 

Η συνεργασία μας με το El Sistema έχει σημαντική σημασία για εμάς από την ίδρυση του El Sistema Greece, και το II Congreso Mundial ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς που μας συνδέουν. Όλες αυτές οι μέρες μας έδωσαν σε όλους τους συμμετέχοντες μια αίσθηση ενότητας και σύνδεσης, ώστε να νιώσουμε πραγματικά ως μέλη μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Το ταξίδι αυτό λειτούργησε ως απόδειξη της δύναμης της μουσικής να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, προωθώντας τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα που αναμφίβολα θα συνεχίσει και μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου.