Ακαδημαϊκό έτος 2019-20

Δράσεις

Ακαδημαϊκό έτος
2019-20

Γενικά στοιχεία:

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020, στα μαθήματα και τις δράσεις του El Sistema Greece συμμετείχαν συνολικά 535 μαθητές.

Τα 5 βασικά σημεία δράσης του ήταν τα εξής:

  1. Έδρα Οργανισμού στην Κυψέλη, όπου προσφέρονται καθημερινά δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους/νέες ηλικίας 5-26 ετών.
  2. ΚΔΑΠ «Δημήτρειον» της ΜΚΟ Αποστολής στο Μοσχάτο, όπου το ESG έχει αναλάβει τη διδασκαλία μουσικής στους επωφελούμενους του Κέντρου, από το
  3. Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά, όπου το ESG προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής από το
  4. Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα, όπου το ESG προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής από το
  5. Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα στον Άλιμο, όπου πραγματοποιούνται οι εβδομαδιαίες πρόβες της El Sistema Greece Youth Orchestra από το 2018.

Διδάχτηκαν 1.302 ώρες μουσικής συνολικά μέσα στο ακαδημαϊκό έτος και η κατανομή των ωρών διδασκαλίας ανά δομή είναι η εξής:

  1. Κυψέλη

Βιολί 3 ώρες/εβδομάδα

Βιόλα 2 ώρες/εβδομάδα

Μουσική Προπαιδεία 1 ώρα/εβδομάδα Μουσική Θεωρία 8 ώρες/εβδομάδα Χορωδία 10.5 ώρες/εβδομάδα

Βιολοντσέλο 2 ώρες/εβδομάδα

Γαλλικό Κόρνο 2 ώρες/εβδομάδα Κρουστά 2 ώρες/εβδομάδα

Τρομπέτα 2 ώρες/εβδομάδα

Ορχήστρα Δομής της Κυψέλης 1.5 ώρα/εβδομάδα Σύνολο: 34 ώρες /εβδομάδα, 750 ώρες/σχολικό έτος

  1. ΚΔΑΠ «Δημήτρειον» Βιολί 2 ώρες/εβδομάδα

Χορωδία 2.5 ώρες/εβδομάδα

Τρομπέτα 2 ώρες/εβδομάδα

Βιολοντσέλο 2 ώρες/εβδομάδα

Ορχήστρα Δομής ΚΔΑΠ «Δημήτρειον» 1 ώρα/εβδομάδα Σύνολο: 7.5 ώρες/εβδομάδα, 162 ώρες/σχολικό έτος

  1. Δομή Σκαραμαγκά:

Βιολί 4 ώρες/εβδομάδα

Βιόλα 1 ώρα/εβδομάδα

Μουσική Προπαιδεία 1 ώρα/εβδομάδα Χορωδία 2.5 ώρες/εβδομάδα

Ορχήστρα Δομής Σκαραμαγκά 1 ώρα/εβδομάδα

Σύνολο: 10.5 ώρες /εβδομάδα, 231 ώρες/σχολικό έτος

  1. Δομή Ελαιώνα:

Βιολί 2 ώρες/εβδομάδα

Μουσική Προπαιδεία 1 ώρα/εβδομάδα Χορωδία 1 ώρα/ εβδομάδα

Σύνολο: 4 ώρες /εβδομάδα, 92 ώρες/σχολικό έτος

  1. Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα

Πρόβες ESGYO δια ζώσης: 3 ώρες/εβδομάδα, 67 ώρες/σχολικό έτος.

*Οι μαθητές της ορχήστρας μεταφέρονται κάθε εβδομάδα προς και από την πρόβα τους στον Άλιμο με λεωφορεία που ναυλώνει το ESG από 3 διαφορετικά σημεία της Αττικής (Πεντέλη, Σύνταγμα και Σκαραμαγκά)

Διαδικτυακά Μαθήματα

Η ομάδα του ESG ανταποκρίθηκε με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά τον Μάρτιο του 2020 στις νέες συνθήκες της πανδημίας και μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες ξεκίνησε διαδικτυακά μαθήματα σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας.

Συνολικά το ESG προσέφερε στους μαθητές τους:

203 ώρες διαδικτυακής εκπαίδευσης μέσω zoom 238 βιντεο-μαθήματα ασύγχρονης εκπαίδευση

Οι μαθητές στα τακτικά εβδομαδιαία μαθήματα και πρόβες του ESG ήταν 535 συνολικά και η κατανομή τους ανά δομή διδασκαλίας είναι η εξής:

Κυψέλη: 169 μαθητές

ΚΔΑΠ Δημήτρειον: 58 μαθητές Δομή Σκαραμαγκά: 162 μαθητές Δομή Ελαιώνα: 67 μαθητές

Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα: 79 μαθητές, μέλη της ESGYO Οι μαθητές μας είχαν τις εξής εθνικότητες:

Nationalities

Σύνοψη:

H χρονιά αυτή ήταν η 4η χρονιά δράσης του El Sistema Greece και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με προσθήκη επιπλέον ωρών διδασκαλίας, διδασκαλία περισσότερων οργάνων και πολύ σημαντικές προγραμματισμένες καλλιτεχνικές εμφανίσεις των μουσικών συνόλων μας. Στην μεγάλη μας ορχήστρα, την El Sistema Greece Youth Orchestra, που απαρτίζεται όχι μόνο από μαθητές του ESG αλλά και μαθητές ωδείων και μουσικών σχολείων, είχαν καταφέρει ήδη να ενταχθούν και 6 μαθητές από τη προσφυγική δομή του Σκαραμαγκά, αφού μετά από 2 χρόνια μαθημάτων και χάρις στην αφοσίωση και το ταλέντο τους, είχαν αποκτήσει το απαιτούμενο επίπεδο. Ακόμη 4 μαθητές από την προσφυγική δομή του Ελαιώνα έφτασαν στο κατάλληλο επίπεδο ώστε να ενταχθούν στην Ορχήστρα της Δομής της Κυψέλης.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020, πλήθος αυτών αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν, ενώ από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020, κατά την περίοδο του γενικού lockdown, τα μαθήματα και οι εν γένει δράσεις του ESG συνεχίστηκαν στην πλειοψηφία τους με σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία online.

Το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό του οργανισμού μας προσπάθησε να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των μαθητών μας, ειδικά από τα πιο ευπαθή περιβάλλοντα των προσφυγικών δομών, προσαρμόζοντας όπου χρειάστηκε το πρόγραμμα διδασκαλίας για να εξυπηρετούνται οικογένειες με περισσότερα παιδιά- μαθητές μας σε διαφορετικά μαθήματα, οργανώνοντας επισκέψεις για κούρδισμα,

συντήρηση και επισκευή των οργάνων, προσφέροντας κάρτες με data για σύνδεση στο internet κλπ. Καίριας σημασίας υπήρξε η άριστη συνεργασία μας με την community mediator μας, φιλοξενούμενη στη Δομή του Σκαραμαγκά, που εργάστηκε ακούραστα για τη διευκόλυνση τής εξ αποστάσεως επικοινωνίας μας με τους μαθητές μας και την επίλυση πρακτικών δυσκολιών.

Η υλοποίηση των μαθημάτων με αυτόν τον τρόπο έδωσε μια ακόμα ευκαιρία για την επικοινωνία και τη συνεργασία των μαθητών αφού χωρίστηκαν σε νέα τμήματα με κριτήριο το μουσικό τους επίπεδο. Επομένως είχαμε στα ίδια μαθήματα παιδιά από τα τμήματα των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων μαζί με τα παιδιά της Κυψέλης και του Μοσχάτου.

Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να διατηρήσουμε την επαφή μας με τους μαθητές μας σε ένα εκπαιδευτικό αντικείμενο (μουσική) που η ζωντανή επαφή μαθητή και δασκάλου είναι ζωτικής σημασίας, κυρίως γιατί πετύχαμε κάτι εξίσου σημαντικό για το πρόγραμμά μας με την καλλιτεχνική εξέλιξη των μαθητών, την διατήρηση της αίσθησης του «ανήκειν» σε μία κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της ψυχολογίας τους σε μία περίοδο που δοκίμασε σκληρά όλους μας αλλά ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Επιμέρους δράσεις χρονολογικά:

Σεπτέμβριος 2019:

  • Έναρξη μαθημάτων σε όλες τις δομές του Προστίθενται στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό του ESG μαθήματα γαλλικού κόρνου, κρουστών, μουσικής θεωρίας και μουσικοκινητικής αγωγής.
  • Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο Εισαγωγή των μικρών παιδιών στο μαγικό κόσμο της μουσικής, για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές εκτός του οργανισμού, από τον παιδαγωγικό σύμβουλο του ESG, Παναγιώτη Τσιρίδη στο χώρο μαθημάτων του ESG, Κυψέλης
  • Διεξαγωγή διήμερου βιωματικού σεμιναρίου από την ARSIS με τη συμμετοχή όλου του προσωπικού του ESG για την ορθή εφαρμογή της Πολιτικής Προστασίας Παιδιών του οργανισμού στο χώρο μαθημάτων του ESG, Κυψέλης

Οκτώβριος 2019:

  • Συμμετοχή του  ESG  στη  2η     Νύχτα  Πολιτισμού  του  Δήμου  Αθηναίων,  όπου  νεαροί μουσικοί, μαθητές του ESG δίδαξαν μουσική σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας στη Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων.
  • Εκπαιδευτική επίσκεψη από το μουσικό σύνολο Trio Vivace που αποτελείται από μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λουξεμβούργου. Οι τρεις μουσικοί διηύθυναν τις πρόβες των ορχηστρών στις δομές της Κυψέλης και του Σκαραμαγκά, έδωσαν ιδιαίτερα μαθήματα για τους πιο προχωρημένους μαθητές του ESG και τέλος πρόσφεραν δυο συναυλίες στις δομές του Σκαραμαγκά και της Κυψέλης. Η επίσκεψη των μουσικών πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Fondation
  • Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2019: Σεμινάριο κεραμικής για τις μητέρες των μαθητών του ESG στο Προσφυγικό Κέντρο Σκαραμαγκά με την Janet

Νοέμβριος 2019:

Σύσταση της χορωδίας Σχεδία, με τη συμμετοχή πωλητών του περιοδικού δρόμου Σχεδία, κατόπιν συνεργασίας των δύο οργανισμών.

Δεκέμβριος 2019:

  • Σεμινάριο κηπουρικής για ενήλικες στο Προσφυγικό Κέντρο Σκαραμαγκά, σε συνεργασία με το Haenke και την Οργάνωση «Γη».
  • Επίσκεψη του μουσικού σχήματος Palisander Ensemble στα μαθήματα μουσικής του ESG στη δομή του Σκαραμαγκά και στο ΚΔΑΠ Δημήτρειον. Οι Palisander Ensemble και οι μουσικοί του El Sistema Greece ένωσαν τις δυνάμεις τους και πρόσφεραν μια συναυλία στις κοινότητες των δυο δομών.
  • Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τους μουσικούς της El Sistema Greece Youth Orchestra & Choir και τους Dirty Athens Brass Band, με τη συμμετοχή μαθητών από τις δομές της Κυψέλης, του Σκαραμαγκά και του ΚΔΑΠ Δημήτρειον.
  • Οι χορωδίες και οι ορχήστρες του ESG πραγματοποίησαν μία σειρά από χριστουγεννιάτικες συναυλίες στην Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), στα Προσφυγικά Κέντρα Σκαραμαγκά και Ελαιώνα, στο 133ο   Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Σχεδία Home και στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Ιανουάριος 2020:

  • 5 μέλη της Διοίκησης του ESG ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα κατό πιν πρόσκλησης του El Sistema Βενεζουέλας για μία εβδομάδα περιήγησης και εκπαίδευσης σε πλήθος δομών και δραστηριοτήτων του περίφημου κοινωνικού προγράμματος που αποτέλεσε την έμπνευση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του El Sistema Greece
  • Έναρξη προβών για τη συμμετοχή 27 νεαρών μουσικών του ESG στην παράσταση «Το Παλιόπαιδο» στις 7 και 8 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.
  • Έναρξη εργασιών για το τρίτο κατά σειρά Lullaby Project, την ελληνική εκδοχή του οποίου υλοποιεί το ESG από το 2018 σε συνεργασία με το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το ΚΠΙΣΝ. Η τελική συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για την 1/6/20 αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2020
  • Έναρξη προβών της El Sistema Greece Youth Orchestra για προγραμματισμένη συναυλία side by side με την συμφωνική ορχήστρα Philarmonia στο ΚΠΙΣΝ τον Απρίλιο του Η συναυλία ακυρώθηκε τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας.

Φεβρουάριος 2020:

Συνέντευξη Τύπου (13/2) για την παράσταση «Το Παλιόπαιδο» στην Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στη Θεσσαλονίκη

paper

Want to know more about us? Just download brochure...
Services

We deals with many services to take extra care of your problem solutions.

Business services is a general term that describes work that supports a business but does not produce a tangible commodity. Information technology is important.

Tax Consultancy

This is one of many areas of professional services where our firm is well ahead of the competition.

Audit & assurance

People are only as good as the tools they possess. So, to consistently deliver high-quality auditing services.

Value Added Tax

We are providing and dealing with all sorts of legal and professional services and matters to operate.

Accounting Services

Our professionals provide a range of accounting and assurance services of the highest standards.

Tax Outsourcing

Unlike our competitors we have in house qualified lawyers and accountants who can help you.

Amazing Strategy

Operates an atmosphere that promote creative approach for clients needs.
Funfact

Don’t misread here we have random & interesting facts.

Starfish can re-grow their arms. In fact, a single arm can regenerate a whole body. Google’s founders were willing to sell & consult.
1 +
Team members
1 +
Winning Awards
1 +
Client’s Feedback
1 +
Completed Works
Testimonial

It’s always a joy to hear that the work we do, has positively reviews.

We have spent 9 years working for one of Australia’s most recognised and successful retailers so we have many good review of works.