Πολιτική Προστασίας των Παιδιών

  • Αρχική
  • Πολιτική Προστασίας των Παιδιών
Προστασία

Πολιτική
Προστασίας των Παιδιών

Προοίμιο:

Το El Sistema Greece είναι ένα κοινοτικό μουσικό έργο εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του El Sistema στη Βενεζουέλα που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Προωθεί την κοινωνική ένταξη των παιδιών-προσφύγων στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία μέσω της ομαδικής μουσικής πρακτικής/εξάσκησης. Απευθύνεται, επίσης, σε μειονεκτούντα παιδιά και νέους της Ελλάδας που διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση στη μουσική παιδεία.

Το παρόν έγγραφο εκδίδεται στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018 και εγκρίνεται από τους ιδρυτές και τους διαχειριστές του, προκειμένου να υλοποιηθεί σε όλες του τις δραστηριότητες και τοποθεσίες.

 

ΜΕΡΟΣ I:

  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αποστολή της El Sistema Ελλάδας

Η μουσική εκπαίδευση έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα απίστευτα αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη μακροπρόθεσμων κοινωνικών αλλαγών, τόσο για τα παιδιά που συμμετέχουν όσο και για τις οικογένειές τους.

Οι χρηματοδότες της El Sistema Ελλάδας έχουν βιώσει τις αλλαγές που εμπνέονται από την πρακτική των μουσικών συνόλων και επιθυμούν να δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα διαλόγου και συνάντησης διαφορετικών κοινοτήτων μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων και προς την τοπική ελληνική κοινωνία. Μέσα στη χορωδία ή την ορχήστρα, οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται με συνέπεια για να επιτύχουν τους στόχους τους, σε μια προσπάθεια επιδίωξης της αριστείας. Περνώντας χρόνο με τους συνομηλίκους τους σε ένα περιβάλλον ανεκτικότητας και αλληλεγγύης, μεγαλώνουν και μαθαίνουν να αποδέχονται, μέσα σε μια κουλτούρα ειρήνης. Μεσω της μουσικής διδασκαλίας, επιθυμούμε να τους εμπνεύσουμε να οικοδομήσουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.

Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά που έχουν βιώσει την εμπειρία της εγκατάλειψης της πατρίδας τους αναζητώντας ένα μέλλον. Επιδιώκουμε να τους προσφέρουμε μια κοινωνική και εκπαιδευτική εμπειρία που θα βελτιώσει τη ζωή τους στα στρατόπεδα και θα επιδιώξει την ένταξή τους στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή κοινωνία γενικότερα, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας.

Το El Sistema Greece είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών στα στρατόπεδα και να προετοιμαστούν για έναν κόσμο που είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν.

Συνεργαζόμαστε με τοπικούς δασκάλους, με διεθνείς καλλιτέχνες και παιδαγωγούς, με την πεποίθηση ότι αυτά τα παιδιά αξίζουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε.

Οι εταίροι μας είναι τοπικοί και διεθνείς, ιδιώτες και δημόσιοι, καθώς πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη της κοινωνίας πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία υποδοχής και την αποστολή αντιμετώπισης του θέματος της μετανάστευσης και τη στήριξη όσων τρέπονται σε φυγή λόγω πολέμου, διώξεων και φτώχειας.

 

ΜΕΡΟΣ II:

  1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Α. Το πεδίο εφαρμογής αυτής της πολιτικής

Ο γενικός στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να εξασφαλίσει την πρόληψη και την αποφυγή του κινδύνου εμφάνισης τέτοιων καταστάσεων στις οποίες παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων που διοργανώνονται, φιλοξενούνται ή συμμετάσχει η El Sistema Ελλάδας και να καθοριστούν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Στόχος του παρόντος εγγράφου είναι:

  • να καθορίσει το πλαίσιο των αρχών και των διαδικασιών για την υποστήριξη του προσωπικού, των εταίρων και των εθελοντών στις πρακτικές τους
  • να διασφαλίσει ότι ακολουθούνται οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών και η αναφορά τυχόν ανησυχιών σχετικά με την ευημερία τους στις αρμόδιες αρχές.

Αυτές οι διαδικασίες καλύπτουν τις ενέργειες οποιουδήποτε εκπροσωπεί την El Sistema

Ελλάδας και όχι μόνο εσωτερικό προσωπικό, αλλά και συνεργάτες. Το προσωπικό περιλαμβάνει:

  • όλο το προσωπικό, εθνικό και διεθνές
  • Όλους τους εθελοντές και ασκούμενους Οι συνεργάτες περιλαμβάνουν:
  • όλους τους συμβαλλόμενους, π.χ. επαγγελματίες συμβούλους
  • όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου
  • Όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και των εταίρων με έδρα την τοπική κοινότητα
  • φιλοξενούμενους και επισκέπτες

Β. Αρχές της Πολιτικής

Η πολιτική αυτή είναι γραμμένη σύμφωνα με την ελληνική εθνική και διεθνή νομοθεσία και τα πρότυπα που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων,

συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά και όχι περιοριστικά των παρακάτω:

  • Της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα τον παιδιού του ΟΗΕ (κυρωθείσα με το Ν. 2101/1992), συμπεριλαμβανομένου του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε σχέση με την ανάμιξη παιδιών σε ένοπλη σύρραξη. (κυρωθέν με το Ν. 3080/2002) και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία (κυρωθέν με το Ν. 3625/2007).
  • Της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών (κυρωθείσα με το Ν. 2502/1997).
  • Της Οδηγίας 2011/93/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2011 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, η οποία αντικατέστησε την Απόφαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου 2004/68/JHA (μεταφερθείσα στην Ελληνική νομοθεσία μέσω του Ν. 4267/2014).
  • Της Διεθνούς Σύμβασης εργασίας 182 για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών και την άμεση δράση με σκοπό την εξάλειψή τους., 1999 (κυρωθείσα με το Ν. 2918/2001).
  • Του Π.Δ. 36/1994 – μέτρα προστασίας ανηλίκων και άλλες διατάξεις.
  • Του Ν. 1837/1989 για την προστασία των ανηλίκων κατά την απασχόληση και άλλες διατάξεις.

Περαιτέρω, δεσμευόμαστε να ακολουθούμε τις παρακάτω θεμελιώδεις αρχές:

  • η ευημερία ενός παιδιού ή ενός νεαρού ατόμου θα είναι πάντα υψίστης σημασίας
  • η ευημερία των οικογενειών και των κοινοτήτων των προσφύγων θα προωθηθεί
  • τα δικαιώματα, οι επιθυμίες και τα συναισθήματα των παιδιών, των νέων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους θα γίνονται σεβαστά και θα ακούγονται
  • οι υπεύθυνοι της οργάνωσής μας θα εργάζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των παιδιών και των νέων και θα ακολουθήσουν την πολιτική που περιγράφεται παρακάτω
  • όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης εντός της οργάνωσής μας θα διασφαλίσουν ότι οι ίδιες ευκαιρίες θα είναι διαθέσιμες σε όλους και ότι όλες οι διαφορές μεταξύ των ατόμων θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Ορισμοί

  • Παιδί θεωρείται όποιος είναι κάτω των 18 ετών (όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού).
  • Nέοι θεωρούνται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 25 ετών (σύμφωνα με τις κύριες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας)
  • Η κακοποίηση γίνεται αντιληπτή σύμφωνα με την έννοια του όρου “κακοποίηση” όπως περιγράφεται στο ελληνικό νομικό πλαίσιο και τη νομολογία καθώς και στις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές. Μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Σωματική κακοποίηση, Συναισθηματική κακοποίηση, Σεξουαλική κακοποίηση, Εκφοβισμός, Παραμέληση.

Η κακοποίηση ή η παραμέληση ενός παιδιού ή ενός νεαρού προσώπου προκαλείται από την πρόκληση βλάβης ή την αποτυχία ενεργειών για την πρόληψή τους. Τα παιδιά μπορούν να κακοποιηθούν στην οικογένεια ή σε θεσμικό ή κοινοτικό περιβάλλον από άτομα που τους είναι γνωστά ή από ξένο.

Σωματική κακοποίηση

Η σωματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει το χτύπημα, το ταρακούνημα, το ρίξιμο, τη δηλητηρίαση, το κάψιμο ή το εγκαύματα, το πνίξιμο, την ασφυξία ή με όποιον άλλο τρόπο τη σωματική βλάβη ενός παιδιού. Η σωματική βλάβη μπορεί επίσης να προκληθεί όταν ένας γονέας ή κηδεμόνας αποκρύπτει τα συμπτώματα ή προξενεί σκόπιμα κακή υγεία σε ένα παιδί που φροντίζει.

Συναισθηματική κακοποίηση

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι η  επίμονη/επαναλαμβανόμενη συναισθηματική κακοποίηση ενός παιδιού, όπως η πρόκληση σοβαρών και επίμονων δυσμενών επιπτώσεων στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μπορεί να συνεπάγεται τη μεταφορά εντύπωσης στα παιδιά ότι είναι άχρηστα ή ανεπιθύμητα, ανεπαρκή ή πολύτιμα μόνο εφόσον ικανοποιούν τις ανάγκες ενός άλλου προσώπου. Μπορεί να έχει την μορφή επιβολής ανάρμοστων προσδοκιών σε παιδιά είτε λόγω ηλικίας ή ανάπτυξης. Μπορεί να συνεπάγεται την συχνή αίσθηση φόβου ή κινδύνου , εκμετάλλευσης ή διαφθοράς των παιδιών. Σε όλους τους τύπους κακομεταχείρισης ενός παιδιού εμπεριέχεται κάποιο επίπεδο συναισθηματικής κακοποίησης , αν και η τελευταία μπορεί να συμβαίνει ανεξάρτητα/αυτούσια.

Σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική κακοποίηση συνδέεται με τον εξαναγκασμό ή την προσέλκυση ενός νεαρού ατόμου στη συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες, ανεξάρτητα από το αν το παιδί γνωρίζει ή όχι τι συμβαίνει. Οι δραστηριότητες μπορούν να περιλαμβάνουν σωματική επαφή, συμπεριλαμβανομένων διεισδυτικών ή μη διεισδυτικών πράξεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες μη επαφής, όπως η συμμετοχή παιδιών στην παρακολούθηση ή στην παραγωγή πορνογραφικού υλικού ή την παρατήρηση σεξουαλικών δραστηριοτήτων ή την ενθάρρυνση των παιδιών να συμπεριφέρονται με σεξουαλικά ακατάλληλους τρόπους.

Εκφοβισμός

Ο εκφοβισμός είναι μια επιθετική συμπεριφορά που είναι σκόπιμη και περιλαμβάνει μια ανισορροπία ισχύος ή δύναμης. Εμφανίζεται όταν ένα παιδί ή ένα άτομο υποβάλλονται σε αρνητική συμπεριφορά, επαναλαμβανόμενη για μια χρονική περίοδο.

Παραμέληση

Η παραμέληση είναι η επίμονη/μόνιμη αποτυχία να ικανοποιηθούν οι βασικές σωματικές και/ή ψυχολογικές ανάγκες ενός παιδιού, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη της υγείας ή της ανάπτυξης του παιδιού. Μπορεί να αφορά σε έναν γονέα ή κηδεμόνα που δεν παρέχει επαρκή τροφή, καταφύγιο/ασφάλεια και ρουχισμό, δεν προστατεύει το παιδί από σωματική βλάβη ή κίνδυνο ή δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση του στην κατάλληλη ιατρική περίθαλψη ή θεραπεία. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την παραμέληση ή τη μη ανταπόκριση στις βασικές συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού.

 

ΜΕΡΟΣ III:

  1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

Η πολιτική της ESG είναι να φροντίζει για την ευημερία όλων των παιδιών και των νέων, προστατεύοντάς τα από κάθε μορφή κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο οργανισμός αυτός δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, ενώ συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες της ESG, μαθήματα στις αίθουσες διδασκαλίας της εταιρίας ή στον χώρο διαμονής/φιλοξενίας τους ή σε εργαστήρια. Το προσωπικό και οι εθελοντές θα πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να επιδεικνύουν σεβασμό και κατανόηση σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των ατόμων, της ασφάλειας και της ευημερίας και να συμπεριφέρονται με τρόπο που να αντικατοπτρίζει το ήθος και τις αρχές της ESG.

Η διαδικασία εγκρίνεται από τα ιδρυτικά μέλη και το διευθυντικό προσωπικό του οργανισμού και αναθεωρείται σε ετήσια βάση από μια ειδική εσωτερική επιτροπή, επιφορτισμένη με την εποπτεία της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού στις δραστηριότητες του οργανισμού.

Η El Sistema Greece θα προσπαθήσει να προστατεύσει τα παιδιά και τους νέους με:

  • Υιοθέτηση οδηγιών για την προστασία των παιδιών μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας για το προσωπικό και τους εθελοντές
  • Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την προστασία των παιδιών και χρήση ορθής πρακτικής με παιδιά, γονείς, προσωπικό και εθελοντές
  • Ανταλλαγή πληροφορίων μέριμνας με οργανισμούς που πρέπει να γνωρίζουν, και ανάλογη συμμετοχή γονιών και παιδιών
  • Προσεκτική παρακολούθηση των διαδικασίων για την πρόσληψη και επιλογή προσωπικού και εθελοντών

Η El Sistema Greece θα ενεργήσει για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κινδύνων Παραβίασης των Δικαιωμάτων των Παιδιών ως εξής:

  • Διεξαγωγή αξιολόγησης Κινδύνου για όλες τις λειτουργίες της
  • Καθιέρωση ασφαλούς πολιτικής προσλήψεων, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για το Προσωπικό της ESG και τους Εθελοντές
  • Καθιέρωση πολιτικών /αρχών/ κατευθυντηρίων γραμμών για την παροχή υπηρεσιών με συμβόλαια και υπεργολαβίες.
  • Σαφής και αποτελεσματική μετάδοση των αρχών της στο προσωπικό και οργάνωση ειδικών επιμορφώσεων για αυτό

(Να επικοινωνούν με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα την πολιτική τους προς το προσωπικό και να οργανώνουν ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για αυτούς.)

  • Καθιέρωση επαγγελματικών ορίων που διασφαλίζουν/καθορίζουν την επαγγελματική ακεραιότητα του προσωπικού και διασφαλίζουν την ορθότητα της σχέσης μεταξύ των μελών του προσωπικού και των δικαιούχων, μέσω υποχρεωτικού ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.
  • Καθιέρωση σαφούς διαδικασίας για την αναφορά των θεμάτων ασφάλειας και των ανησυχιών.
  • Παράκληση δέσμευσης σε αυτήν την πολιτική από τους επισκέπτες και επιβεβαίωση ευαισθητοποίησης/ενημερότητας /επίγνωσης.
  • Ρύθμιση/Έλεγχος/Διαχείριση της χρήσης εικόνων και βίντεο από επισκέπτες και εξωτερικά πρόσωπα.

*******************************************************************

  • Αξιολόγηση κινδύνου

Θα διεξαχθεί αξιολόγηση κινδύνων για όλες τις λειτουργίες, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του έργου της El Sistema στην Ελλάδα. Θα αναπτυχθούν στρατηγικές μείωσης του κινδύνου, οι οποίες ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για τα παιδιά και θα ενσωματώνονται στο σχεδιασμό, την παράδοση και την αξιολόγηση προγραμμάτων, λειτουργιών και δραστηριοτήτων που αφορούν σε ή επηρεάζουν τα παιδιά.

  • Πολιτική προσλήψεων και κατευθυντήριες γραμμές για το προσωπικό της ESG και τους εθελοντές
  1. A) Διαδικασία πρόσληψης

Η El Sistema Ελλάδας διασφαλίζει την ασφαλή πρόσληψη μέσω των ακόλουθων διαδικασιών:

  • οι διαφημίσεις πρόσληψης ή οι λεπτομέρειες αιτήσεων πρόσληψης θα αναφέρουν ότι η πρόσληψη γίνεται σύμφωνα με τις ασφαλείς πρακτικές πρόσληψης
  • καθορισμός των περιγραφών θέσεων εργασίας και ρόλων με σαφή αναφορά στη διασφάλιση ευθυνών
  • Οι συνεντεύξεις διεξάγονται σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας ευκαιριών και οι ερωτήσεις συνέντευξης βασίζονται στη σχετική περιγραφή εργασίας και τις προδιαγραφές υποψηφίων
  • οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν γραπτή δήλωση, δηλώνοντας ότι δεν έχουν ποινικό μητρώο για αδίκημα έναντι παιδιού και δεν γνωρίζουν κανένα λόγο για τον οποίο κάποιος θα τους έκρινε ακατάλληλους για εργασία με παιδιά
  • οι επίσημες προσφορές εργασίας πραγματοποιούνται μετά από έλεγχο της καταλληλόλητας σύμφωνα με την παρούσα πολιτική και σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές της εργασίας. Ως εκ τούτου, μπορεί να ζητηθεί κάθε έγγραφο σχετικά με την υγεία, την εκπαίδευση και γενικά τις απαραίτητες πληροφορίες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι απολύτως αναγκαίο για τον συγκεκριμένο σκοπό, η χρήση του θα είναι αυστηρά περιορισμένη στο πλαίσιο του σκοπού αυτού και είναι σύμφωνη με τις νομοθετικές αρχές προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων .

Β) Κατευθυντήριες Οδηγίες για το Προσωπικό της ESG και τους Εθελοντές

Στάσεις Ζωής/ Συμπεριφορές: Το προσωπικό της ESG και οι εθελοντές πρέπει να δεσμευτούν:

  • να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τους νέους με σεβασμό και αξιοπρέπεια
  • να ακούνε πάντα τι λέει ένα παιδί ή ένας νέος άνθρωπος
  • να δείχνουν την εκτίμηση τους σε κάθε παιδί και νεαρό πρόσωπο
  • να αναγνωρίζουν τη μοναδική συμβολή που μπορεί να κάνει κάθε άτομο
  • να ενθαρρύνουν και να επαινούν κάθε παιδί ή νεαρό άτομο

Να καθοδηγούν με το παράδειγμα: Το προσωπικό της ESG και οι εθελοντές θα πρέπει να προσπαθήσουν:

  • να δώσουν ένα καλό παράδειγμα, το οποίο θα θέλαμε να ακολουθήσουν και άλλοι
  • να χρησιμοποιούν την κατάλληλη γλώσσα με παιδιά και νέους και να αμφισβητούν/αποθαρρύνουν οποιαδήποτε μορφή ακατάλληλης γλώσσας που χρησιμοποιείται από παιδί ή νεαρό ή από ενήλικα που εργάζεται με νέους ανθρώπους
  • να σέβονται το δικαίκαιωμα του παιδιού και του νέου ατόμου στην ιδιωτική ζωή

Επαφή πρόσωπο με πρόσωπο: Το προσωπικό και οι εθελοντές της ESG πρέπει:

  • να μην ξοδεύουν υπερβολικά πολύ χρόνο μόνοι με τα παιδιά μακριά από άλλους
  • στην απίθανη περίπτωση που πρέπει να συναντήσουν ένα μόνο παιδί ή ένα νέο άτομο, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν αυτή τη συνάντηση όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή
  • Εάν απαιτείται μυστικότητα, βεβαιωθείτε ότι το υπόλοιπο προσωπικό είναι ενήμερο για τη σύσκεψη/συνάντηση και τον τόπο που πραγματοποιείται

Σωματική επαφή: Το προσωπικό της ESG και οι εθελοντές δεν πρέπει ποτέ:

  • να συμμετέχουν σε σεξουαλικά προκλητικά ή βίαια σωματικά παιχνίδια
  • να επιτρέπουν, ή ασκούν, ακατάλληλη σωματική επαφή οποιουδήποτε είδους

Γενικά: Το προσωπικό και οι εθελοντές της ESG πρέπει:

  • να γνωρίζουν ότι κάποιος μπορεί να παρεξηγήσει τις ενέργειές μας, ανεξάρτητα από το πόσο καλοπροαίρετες είναι
  • να μην συνάγουν ποτέ συμπεράσματα σχετικά με άλλους χωρίς να ελέγχουν τα γεγονότα
  • να μην επιτρέπουν ποτέ να βρεθούν σε ακατάλληλες καταστάσεις που αναζητούν προσοχή, όπως κρίσεις οργής ή ερωτικό ξεμυάλισμα
  • ποτέ να μην υπερβάλλουν ή να υποτιμούν ζητήματα παιδικής κακοποίησης ή να κάνουν υπαινιγμούς ή χειρονομίες σχετικά με ή προς το παιδί ή το νεαρό άτομο.
  • Συμβάσεις Εργασίας – Συμβόλαια πολιτικής για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και την υπεργολαβία

Η El Sistema εγγυάται ότι όλα τα πρόσωπα που απασχολούνται και προσφέρουν υπηρεσίες προς αυτή θα δεσμεύονται συμβατικά με όλες τις πολιτικές και τους κώδικες συμπεριφοράς του El Sistema, συμπεριλαμβανομένης και τις παρούσας, μέσω ειδικής έγγραφης μνείας στη σύμβασή τους. Η έλλειψη συμμόρφωσης με αυτές τις πολιτικές θα αποτελεί λόγο άμεσης καταγγελίας της συμβατικής σχέσης.

Περαιτέρω, η El Sistema Greece διασφαλίζει ότι οι συνεργασίες με ιδιώτες ή άλλα ιδρύματα (ανάθεση και υπεργολαβία) δεν θα έρχονται σε αντίθεση με το πεδίο εφαρμογής και τις αρχές αυτής της πολιτικής και ότι θα υπάρξει συστηματικός έλεγχος προς το σκοπό αυτό. Οι συμβάσεις και τα μνημόνια συμφωνίας για εργασίες παράδοσης εταιρικών σχέσεων θα περιλαμβάνουν αναφορά σε αυτήν την πολιτική και μια φράση δέσμευσης όσον αφορά την τήρηση/σεβασμό των βασικών αρχών και προτύπων της, για όλη τη διάρκεια της εταιρικής σχέσης.

  • Ευαισθητοποίηση των μελών του προσωπικού, των εθελοντών και των εταίρων

Ειδική έμφαση στην επικοινωνία, την κατάρτιση/εκπαίδευση και την υποστήριξη του μόνιμου προσωπικού, των εταίρων, των εθελοντών θα δίνεται από την El Sistema Ελλάδας. Αυτή θα περιλαμβάνει:

  • συζήτηση σχετικά με την πολιτική διασφάλισης και την επιβεβαίωση της ανάγνωσής της και της κατανόησής της
  • σαφή ενημέρωση και καθοδήγηση του συνόλου του προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων των εταίρων και των εθελοντών), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εξοικείωση με τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων
  • αρχική κατάρτιση/ εκπαίδευση σχετικά με τις ασφαλείς εργασιακές πρακτικές, την προστασία των παιδιών και των νέων με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες
  • Επαγγελματικά όρια και κώδικας δεοντολογίας

Επαγγελματικά σύνορα/όρια δημιουργούνται για να προστατεύσουν την επαγγελματική ακεραιότητα, τη σωστή απόσταση/αντικειμενικότητα και την κατάλληλη σχέση μεταξύ προσωπικού ή εθελοντή μέλους της El Sistema Ελλάδας και ενός δικαιούχου και βασίζονται σε έναν υποχρεωτικό κώδικα συμπεριφοράς – βλ. Παράρτημα αρ.. 1 σε αυτήν την πολιτική.

  • Διαδικασία υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη διασφάλιση θεμάτων και ανησυχιών

Παρακαλείσθε να δείτε το παράρτημα 2 για παράδειγμα της διαδικασίας υποβολής εκθέσεων σε περίπτωση προβλημάτων.

To El Sistema Greece έχει διορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα ως υπεύθυνα για τα ζητήματα προστασίας των παιδιών. Εάν τα μέλη του προσωπικού ή οι εθελοντές ανησυχούν για ένα παιδί, πρέπει να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με αυτά τα άτομα. Στόχος αυτής της σύσκεψης είναι να συζητηθούν οι ανησυχίες και να αποφασιστεί ποια δράση είναι αναγκαία. (Είναι καλή πρακτική να ρωτάμε ένα παιδί γιατί είναι αναστατωμένο ή πώς προκλήθηκε μια κόπωση ή μώλωπας ή να ανταποκρινόμαστε σε ένα παιδί που θέλει να μιλήσει. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση των αόριστων ανησυχιών και να οδηγήσει σε κατάλληλη δράση).

Επίσης, τα ίδια τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υπολογίζουν σε κάποιον εάν αισθάνονται ότι απειλούνται με κάποιο τρόπο ή αν αισθάνονται άβολα σε οποιαδήποτε σχέση με τους ενήλικες.

Ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση

Το προσωπικό της ESG και οι εθελοντές πρέπει να είναι προσεκτικοί/σε εγρήγορση για την πιθανή κακομεταχείριση των παιδιών, τόσο εντός των οικογενειών τους όσο και σε άλλα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της κακομεταχείρισης από άλλα μέλη του προσωπικού και τους εθελοντές της ESG.

Τα μέλη της οργάνωσης θα πρέπει να ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν και να δρουν βάσει ενδείξεων κακοποίησης ή πιθανής κακομεταχείρισης παιδιών. Όλα τα μέλη της οργάνωσης πρέπει να είναι σε εγρήγορση και έτοιμα να ανταποκριθούν σε κάθε ύποπτη ή πραγματική κακομεταχείριση παιδιού, σύμφωνα με αυτές τις διαδικασίες.

Είναι καλή πρακτική να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτοί και ειλικρινείς με τους γονείς/κηδεμόνες για οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Ωστόσο, τα μέλη του προσωπικού και οι εθελοντές δεν πρέπει να συζητούν τις ανησυχίες τους με τους γονείς / κηδεμόνες στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • όπου υπάρχουν υποψίες για σεξουαλική κακοποίηση
  • όπου υπάρχει υποψία οργανωμένης ή πολλαπλής κακομεταχείρισης
  • όπου υπάρχει υποψία πλασματικής ασθένειας μέσω πληρεξουσίου (επίσης γνωστού ως σύνδρομο Munchausen με πληρεξούσιο)
  • Σε περίπτωση που η επαφή με τους γονείς / κηδεμόνες θα έβαζε σε άμεσο κίνδυνο ένα παιδί, μέλη του προσωπικού ή εθελοντές ή οποιονδήποτε άλλο
  1. Διαχείριση Υπόθεσης: τι πρέπει να κάνουμε εάν τα παιδιά μιλάνε με το προσωπικό της ESG και τους εθελοντές για κακοποίηση ή παραμέληση

Αναγνωρίζεται ότι ένα παιδί μπορεί να ζητήσει από τα μέλη του προσωπικού και τους εθελοντές να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την κακομεταχείριση ή την παραμέληση του ή να μιλήσει αυθόρμητα μεμονωμένα ή σε ομάδες όταν είναι παρόντες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το προσωπικό και οι εθελοντές πρέπει:

  • να ακούσετε προσεκτικά το παιδί. ΜΗΝ ρωτάτε άμεσα το παιδί
  • να δώσετε στο παιδί χρόνο και προσοχή
  • να επιτρέπετε στο παιδί να δώσει μια αυθόρμητη αναφορά/ περιγραφή ˙ μην σταματάτε ένα παιδί που ανακαλεί ελεύθερα σημαντικά γεγονότα
  • να καταγράψετε με ακρίβεια τις πληροφορίες: χρονοδιάγραμμα, τόπος και άτομα παρόντα

˙ την εμφάνιση του παιδιού καθώς και όσα ειπώθηκαν. Μην πετάξετε την αναφορά, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί αργότερα ως αποδεικτικό στοιχείο (βλ. Παράρτημα 2, μορφή προτύπου για εσωτερική αναφορά)

  • Χρησιμοποιήστε τα λόγια του παιδιού όπου είναι δυνατόν
  • να καθησυχάσετε το παιδί:
  • ότι είστε ευτυχείς που σας έχει μιλήσει
  • ότι δεν έχει κάνει τίποτα λάθος
  • λέγοντάς του / της τι θα κάνετε στη συνέχεια
  • να εξηγήσετε ότι θα πρέπει να βοηθήσετε να παραμείνει ασφαλές
  • ΔΕΝ ζητάτε από το παιδί να επαναλαμβάνει σε οποιονδήποτε την αναφορά του.

Μπορεί       να       χρειαστεί       άμεση δράση σε       οποιοδήποτε  στάδιο  επαφής /αλληλεπίδρασης/ανάμειξης με παιδιά, οικογένειες και κοινότητες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη ασφάλεια του παιδιού ή του νέου ατόμου.

  • εάν απαιτείται έκτακτης ανάγκης ιατρική βοήθεια, γίνεται με κλήση ασθενοφόρου (καλέστε το 166) ή με την μεταφορά του παιδιού στο πλησιέστερο Νοσοκομείο Ατυχημάτων και Έκτακτης Ανάγκης
  • Εάν ένα παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αστυνομία ( καλέστε το 100) καθώς μόνον αυτή νομιμοποιείται να απομακρύνει αμέσως το παιδί εάν απαιτείται προστασία.

Αν οι υπεύθυνοι (εντός της ESG) εμπλέκονται στις ανησυχίες, τότε αυτές οι ανησυχίες πρέπει να συζητούνται απευθείας με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Τα μέλη του προσωπικού της ESG και οι εθελοντές πρέπει να συμβουλεύονται εξωτερικά το τοπικό τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμβουλευτείτε άμεσα ή καθόλου ένα Διορισμένο Πρόσωπο Προστασίας Παιδιού
  • όταν υπάρχει αβεβαιότητα μετά από εσωτερικές διαβουλεύσεις σχετικά με το αν υπάρχουν ανησυχίες για την προστασία του παιδιού
  • όταν υπάρχει διαφωνία ως προς το αν υπάρχουν ανησυχίες για την προστασία των παιδιών
  • όταν οι ανησυχίες αφορούν σε οποιοδήποτε μέλος της οργανωτικής επιτροπής˙ η διαβούλευση δεν είναι η ίδια με την αναφορά, αλλά θα πρέπει να επιτρέπει τη λήψη απόφασης σχετικά με το εάν πρέπει να προχωρήσει μια αναφορά στις Κοινωνικές Υπηρεσίες ή την Αστυνομία.

Στην Ελλάδα, η Δημόσια Υπηρεσία προσφέρει τις ακόλουθες γραμμές βοήθειας:

  • 1107: εθνική γραμμή SOS για την προστασία των ανηλίκων. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ελληνικό ακρωνύμιο ΕΚΚΑ), δημόσιος οργανισμός
  • 197: Εθνική γραμμή SOS για τους ενήλικες. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δημόσιος οργανισμός.

– Εισαγγελέας για την προστασία των ανηλίκων, δημόσια αρχή

  • 100: Αστυνομική γραμμή SOS για την προστασία των πολιτών. Ελληνική Αστυνομία, δημόσια αρχή

Τέλος, ένας ιδιωτικός οργανισμός:

  • 1109: εθνική γραμμή SOS για την προστασία των θυμάτων εμπορίας. A21 Εκστρατεία, ΜΚΟ, ιδιωτικό γραφείο/οργανισμός/φορέας

Β. Διενέργεια αναφοράς (βλ. Παράρτημα 3 για ένα πρότυπο)

Η αναφορά περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες ή την Αστυνομία σχετικά με τις ανησυχίες που σχετίζονται με ένα άτομο ή μια οικογένεια, ώστε να μπορούν να διεξάγονται έρευνες από τον αρμόδιο οργανισμό και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Οποιαδήποτε διαδικασία καταγγελίας της El Sistema Greece θα πρέπει να γίνεται από έναν από τους δύο Διορισμένους Υπαλλήλους της Προστασίας του Παιιδιού.

Οι γονείς / κηδεμόνες πρέπει να ενημερώνονται για την αναφορά, εκτός από τις περιστάσεις που περιγράφονται στην παράγραφο “Ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση”. Ωστόσο, αδυναμία ενημέρωσης των γονέων δεν πρέπει να εμποδίζει την αναφορά. Στη συνέχεια θα παρθεί κοινή απόφαση με τις κοινωνικές υπηρεσίες για το πώς και πότε πρέπει να προσεγγιστούν οι γονείς και από ποιον.

Πληροφορίες που απαιτούνται για την αναφορά: πρέπει να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, όπως:

  • το όνομα, ο αριθμός τηλεφώνου και η θέση του υπαλλήλου ή του εθελοντή που έκανε την καταγγελία
  • πλήρες όνομα και διεύθυνση του παιδιού ή του νεαρού ατόμου, ηλικία και ημερομηνία γέννησης
  • τα ονόματα και τη διεύθυνση των γονέων /κηδεμόνων και οι αριθμοί τηλεφώνου τους
  • λεπτομέρειες σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, την πρώτη γλώσσα και τις όποιες ειδικές ανάγκες μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί
  • τα ονόματα των επαγγελματιών που είναι γνωστό ότι ασχολούνται με το παιδί ή / και την οικογένεια, π.χ.: δασκάλους μουσικής, προσωπικό της ESG, εθελοντές ΜΚΟ, προσωπικό στρατοπέδων κλπ.
  • τη φύση των ανησυχιών και των βάσεων τους (συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών και των χρονικών περιόδων κάθε ειδικού περιστατικού)
  • εάν έχει μιλήσει κάποιος στο παιδί ή το νεαρό άτομο; Και αν ναι, τι ειπώθηκε
  • γνώμη για το εάν το παιδί μπορεί να χρειάζεται άμεση επέμβαση που να το κάνει ασφαλές
  • μια άποψη για το ποιες φαίνεται να είναι οι ανάγκες του παιδιού ή της οικογένειας
  • εάν έχει δοθεί η συγκατάθεση ενός γονέα / κηδεμόνα για την αναφορά που γίνεται
  • εάν αυτές οι πληροφορίες έχουν μεταβιβαστεί σε οποιονδήποτε και αν έχει ζητηθεί η γνώμη κάποιου άλλου.

Η μη διαθεσιμότητα ορισμένων πληροφοριών ΔΕΝ θα πρέπει να εμποδίσει την αναφορά.

Μετά από την καταγγελία, τα μέλη του προσωπικού της ESG και οι εθελοντές πρέπει να διασφαλίσουν ότι (θα τηρούνται /υπάρχουν ακριβή στοιχεία/καταγραφές )κρατούν ένα ακριβές αντίγραφο/ αρχείο για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν εκείνη τη στιγμή στο πλαίσιο της El Sistema Greece. Ο οργανισμός πρέπει να διασφαλίζει ότι τα αρχεία που γίνονται σε σχέση με καταγγελίες θα πρέπει να διατηρούνται εμπιστευτικά και σε ασφαλή χώρο.

Γ. Εχεμύθεια

Οι πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες για την παιδική προστασία θα πρέπει να μοιράζονται σε μια βάση “πρέπει να γνωρίζουμε”. Ωστόσο, η ανταλλαγή πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών και ως εκ τούτου το θέμα της εχεμύθειας είναι δευτερεύον της ανάγκης προστασίας του παιδιού.

Τα παιδιά και οι νέοι έχουν δικαίωμα ενημέρωσης, ιδίως σε κάθε πληροφορία που μπορεί να αυξήσει την ασφάλειά τους.

Κατά την ανταλλαγή πληροφοριών, τα μέλη του προσωπικού της ESG και οι εθελοντές θα πρέπει να είναι ευαίσθητα ως προς το επίπεδο κατανόησης και ωριμότητας, καθώς και ως προς το επίπεδο ευθύνης/υπευθυνότητας του παιδιού ή του νέου ατόμου με τον οποίο μοιράζονται τις πληροφορίες.

Ένα αντίγραφο της Πολιτικής Προστασίας του Παιδιού της ESG θα διατεθεί σε όλο το προσωπικό, τους εθελοντές, τους συνεργάτες και τους επισκέπτες.

Δ. Εσωτερικές διαδικασίες – νομικές ενέργειες

Σε περίπτωση που η ESG λάβει γνώση πιθανού περιστατικού παραβίασης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα λάβει άμεσα μέτρα όπως για παράδειγμα η προσωρινή διαθεσιμότητα του/-ων προσώπου/-ων που εμπλέκονται στο περιστατικό, θα το διερευνήσει και εφόσον το θεωρήσει απαραίτητο, θα προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης του/-ων εν λόγω προσώπου/-ων σύμφωνα με τις εφαρμοστέες νομικές διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας. Η ESG, σε στενή και διαρκή συνεργασία με το νομικό τμήμα της, θα ακολουθεί όλες τις απαραίτητες και νόμιμες απαιτήσεις , βασιζόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.

  • Δέσμευση στην πολιτική από τους επισκέπτες και επιβεβαίωση της ευαισθητοποίησης

Οποιοδήποτε άτομο όπως χορηγοί, εθελοντές, ανάδοχοι, προμηθευτές, δωρητές, δημοσιογράφοι, συμβούλοι, περιστασιακοί επισκέπτες που επισκέπτονται τις υποδομές ή τα γραφεία της El Sistema στην Ελλάδα και μπορεί να έρθουν σε επαφή και / ή να αλληλεπιδράσουν με παιδιά και νέους ενήλικες που επωφελούνται από δραστηριότητες της ESG:

  • λαμβάνουν ένα αντίγραφο αυτής της πολιτικής και ενημερώνονται ότι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα και να συμμορφώνονται με αυτήν ενώ επισκέπτονται τις υποδομές ή τα γραφεία της ESG
  • δηλώνουν τη γραπτή δέσμευσή τους να σέβονται και να τηρούν τις αρχές της πολιτικής διασφάλισης, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες που προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας.
  • Ρύθμιση/ Έλεγχος /Διαχείριση χρήσης εικόνων και βίντεο από επισκέπτες και εξωτερικά πρόσωπα

Απαγορεύεται η λήψη, η δημοσίευση και/ή η δημόσια προβολή φωτογραφιών,βίντεο και άλλων εικόνων εκτός από τις περιπτώσεις που παρέχεται η δέουσα συγκατάθεση, και υπό την προϋπόθεση ότι:

  • αυτές οι εικόνες είναι ευπρεπείς
  • δεν εκθέτουν τους δικαιούχους σε οποιοδήποτε κίνδυνο
  • δεν παραβιάζουν τις διατάξεις προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • δεν θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως σεξουαλικοί υπαινιγμοί.

Οι εικόνες των παιδιών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κερδίσουν χρήματα με οποιονδήποτε τρόπο ούτε για δημοσιογραφικούς σκοπούς, χωρίς την γραπτή άδεια από την El Sistema Ελλάδας.

  1. Παρακολούθηση & Αξιολόγηση

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και να αποφευχθούν καταστάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τα δικαιώματά τους, η El Sistema Greece θα ακολουθήσει μια τυποποιημένη/συνήθη διαδικασία που υπόκειται σε ετήσια επανεξέταση ή όποτε κρίνεται απαραίτητο (π.χ. με την εμφάνιση απρόβλεπτων καταστάσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των παιδιών και λόγω της ανάγκης εκσυγχρονισμού/αποδοτικότητας της διαδικασίας πρόληψης και προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, τροποποίηση ή συμπλήρωση της σχετικής νομοθεσίας ή για την προσαρμογή των απαιτήσεων των χορηγών κ.λπ.).

  1. Κατάλογος των συνημμένων εγγράφων

5.1.   Κώδικας   Δεοντολογίας    5.2   Έκθεση   διάγραμμα   ροής 5.3 Έντυπο υποβολής αναφορών/καταγγελιών

Want to know more about us? Just download brochure...
Services

We deals with many services to take extra care of your problem solutions.

Business services is a general term that describes work that supports a business but does not produce a tangible commodity. Information technology is important.

Tax Consultancy

This is one of many areas of professional services where our firm is well ahead of the competition.

Audit & assurance

People are only as good as the tools they possess. So, to consistently deliver high-quality auditing services.

Value Added Tax

We are providing and dealing with all sorts of legal and professional services and matters to operate.

Accounting Services

Our professionals provide a range of accounting and assurance services of the highest standards.

Tax Outsourcing

Unlike our competitors we have in house qualified lawyers and accountants who can help you.

Amazing Strategy

Operates an atmosphere that promote creative approach for clients needs.
Funfact

Don’t misread here we have random & interesting facts.

Starfish can re-grow their arms. In fact, a single arm can regenerate a whole body. Google’s founders were willing to sell & consult.
1 +
Team members
1 +
Winning Awards
1 +
Client’s Feedback
1 +
Completed Works
Testimonial

It’s always a joy to hear that the work we do, has positively reviews.

We have spent 9 years working for one of Australia’s most recognised and successful retailers so we have many good review of works.