Εσωτερικός Κανονισμός & Οργανόγραμμα

  • Αρχική
  • Εσωτερικός Κανονισμός & Οργανόγραμμα
Κανονισμός

Εσωτερικός κανονισμός και
Οργανόγραμμα

Το El Sistema Greece είναι ένα κοινωνικό μουσικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του El Sistema στη Βενεζουέλα. Η μουσική εκπαίδευση έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΟ EL SΙSTEMA ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Το El Sistema ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα το 1975 από τον μαέστρο, οικονομολόγο και ακτιβιστή José Antonio Abreu. Θεωρήθηκε ένας τρόπος συστηματοποίησης της διδασκαλίας και του τρόπου μελέτης της μουσικής, εισάγοντας άμεσα τα παιδιά σε συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες. Τα μουσικά αυτά σύνολα αξιοποιήθηκαν ως εργαλεία κοινωνικής οργάνωσης και ανθρωπιστικής ανάπτυξης. Όπως έλεγε ο ίδιος ο Maestro Abreu: «Στην ουσία, η ορχήστρα και η χορωδία είναι πολλά περισσότερα από καλλιτεχνικές δομές. Αποτελούν πρότυπα και αξεπέραστα σχολεία για την κοινωνική ζωή. “

Το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό αυτό μοντέλο αποτελεί το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ιστορία της Βενεζουέλας, παρέχοντας δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε περισσότερα από 800.000 παιδιά ετησίως και στις 24 περιφέρειες της χώρας. Περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί εργάζονται για συνολικά 1.210 ορχήστρες νέων και 372 χορωδίες σε εθνικό επίπεδο.

Οι ορχήστρες και οι χορωδίες αποτελούν για τα παιδιά ισχυρά εκπαιδευτικά εργαλεία, που τα προετοιμάζουν για τη μελλοντική τους ζωή καλλιεργώντας τις ατομικές τους δεξιότητες και αναπτύσσοντας τις ηθικές, αισθητικές και πνευματικές τους αξίες. Οι νέοι μουσικοί κερδίζουν σε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και κατανοούν με φυσικό τρόπο τους κοινωνικούς κανόνες. Μαθαίνουν την αξία της μελέτης και της επιμονής και εξασκούνται στην ευγενή άμιλλα, δηλαδή σε μία υγιή αίσθηση ανταγωνιστικότητας και ηγεσίας. Μέσα στη χορωδία ή την ορχήστρα, οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται με συνέπεια για να επιτύχουν τους στόχους τους και να επιδιώξουν την αριστεία. Καθώς περνούν αρκετό χρόνο με τους συνομηλίκους τους μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης παράλληλα ωριμάζουν και αναπτύσσουν την αμοιβαία αποδοχή.

ΤΟ El SΙSTEMA ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο διεθνής αντίκτυπος του El Sistema έχει οδηγήσει τους νέους μουσικούς της Βενεζουέλας σε πολύ σημαντικούς χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους παράλληλα την ιδιότητα των πρεσβευτών της Ειρήνης. Οι νέοι αυτοί μουσικοί έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία, όπως το Prince of Asturias Award for the Arts και το Διεθνές Βραβείο Μουσικής από την UNESCO. Το El Sistema έχει μεταφέρει τον σπόρο της έμπνευσης σε περισσότερες από 64 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, αποδεικνύοντας την ικανότητά του ως βιώσιμου μοντέλου εκπαίδευσης, προόδου και ειρήνης.

ΤΟ El SΙSTEMA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το El Sistema Greece ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να προσφέρει δωρεάν μαθήματα στα στρατόπεδα προσφύγων στην Αττική, αξιοποιώντας τη μουσική ως εργαλείο κοινωνικής ανάπτυξης. Από την αρχή των δραστηριοτήτων μας, συνεργαζόμαστε απευθείας με παιδαγωγούς και μουσικούς από την Ελλάδα, τη Βενεζουέλα και από όλο τον κόσμο. Καλωσορίζουμε διεθνείς συνθέτες, δασκάλους και καλλιτέχνες να εργαστούν με τους μαθητές μας και να υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς μας. Η μεθοδολογία του προγράμματός μας εμπλουτίζεται συνεχώς με τις πιο σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές ώστε να επιτευχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι παιδαγωγικοί μας στόχοι. Όλα τα παιδιά χάρη στη μουσική αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται συνεχώς στο κοινωνικό περιβάλλον της Ελλάδας με σκοπό να βοηθήσουμε στη δημιουργική συνάντηση των μαθητών μας, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό τους υπόβαθρο, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους. Οδηγός σε αυτή την διαδρομή είναι η μουσική αριστεία και η υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα.

1.1.  Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Να προάγει, μέσω της μουσικής, τις κοινωνικές αρχές και αξίες. Να ενισχύσει, μέσα από συλλογικές δράσεις, την εμπιστοσύνη των παιδιών και των νέων σε βασικές αρχές του πολιτισμού μας, όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η δυνατότητα για προσωπική και συλλογική ανάπτυξη, ο αμοιβαίος σεβασμός και η επικοινωνία δίχως βία.

Να εφοδιάσει τους μαθητές με δεξιότητες και εργαλεία, τα οποία θα ενδυναμώσουν την προσωπικότητά τους και θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν ως άτομα με ισχυρή ταυτότητα.

1.2.  ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Να απαλύνει πιθανές συναισθηματικές ή ψυχικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν σε παιδιά, τα οποία ζουν σε λιγότερο προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα, να συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή συμπερίληψη αυτών των παιδιών στις παραγωγικές δομές της κοινωνίας ανεξάρτητα από την εθνική, θρησκευτική, γλωσσική ή πολιτιστική τους ταυτότητα.

Να επιδιώξει τη μουσική ανάπτυξη και αριστεία μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού, υγιών σχέσεων και ομαδικού πνεύματος.

Να διευκολύνει την πρόσβαση σε όσους περισσότερους μαθητές γίνεται, μέσα από τη διάδοση της μεθοδολογίας του El Sistema και της δωρεάν μουσικής διδασκαλίας σε όλη την Ελλάδα.

Να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς άλλα El Sistema προγράμματα, προσφέροντας συμβουλευτική, τεχνογνωσία και υποστηρικτικό υλικό.

2.  ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

2.1 Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μάθησης: Επιδιώκουμε ένα ανοιχτό πλαίσιο για όλους τους μαθητές μας, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν δημιουργικά, καλλιεργώντας παράλληλα τις κοινωνικές και ηθικές τους αξίες.
2.2 Να προάγουμε τη γνώση μέσα από τη συνεργασία με άλλους φορείς: Αναζητούμε τη συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τα υλικά που διαθέτουμε.
2.3 Να συμπεριλάβουμε κοινωνικά ζητήματα που μπορεί να αφορούν τους μαθητές: Μέσα στο πλαίσιο των μαθημάτων και των μουσικών δραστηριοτήτων μπορούμε να επεξεργαστούμε κοινωνικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τους μαθητές μας και την κοινωνία.
2.4. Να ενθαρρύνουμε την κοινωνική ένταξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας: Στα μαθήματά μας μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι το επιθυμούν χωρίς κάποιο άλλο κριτήριο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και τα άτομα ασκούνται στη διαχείριση της ετερότητας και στην ομαδική δημιουργική συνύπαρξη.

2.5 Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης: Μέσα από τη στενή συνεργασία που απαιτεί η μουσική πράξη, μαθητές και δάσκαλοι ασκούνται στη συνύπαρξη και την ενσυναίσθηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές μπορεί να μοιραστούν με την ομάδα τους υλικό που να αφορά στην ιδιαίτερη καταγωγή τους, εμπλουτίζοντας παράλληλα όλη την ομάδα με πολυπολιτισμικά στοιχεία.

3.  ΔΟΜΗ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Method

Η δομή του ακαδημαϊκού μας προγράμματος φαίνεται στο παραπάνω γράφημα. Στη βάση της πυραμίδας βλέπουμε ότι ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα από τριών ετών μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής. Στη μέση της πυραμίδας βλέπουμε τις δύο βασικές κατηγορίες μαθημάτων που προσφέρονται στους μουσικούς μας πυρήνες. Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν αν θα κάνουν ένα κλασικό μουσικό όργανο ή αν θα εστιάσουν στη χορωδιακή μουσική. Και στις δύο περιπτώσεις παρακολουθούν παράλληλα μαθήματα θεωρίας και συμμετέχουν σε ομαδικά σύνολα προκειμένου   να   εξελιχθούν   μουσικά   και   να οδηγηθούν σταδιακά στην κορυφή της πυραμίδας. Στην κορυφή βρίσκονται η El Sistema Greece Youth Orchestra (ESGYO) και η El Sistema Greece Youth Choir (ESGYC). Και τα δύο μουσικά σύνολα είναι ανοιχτά και μπορούν να δεχτούν τόσο τους προχωρημένους μαθητές από τους μουσικούς μας πυρήνες όσο και άλλους από μουσικά σχολεία και ωδεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνθήκη η οποία ενισχύει περαιτέρω το στόχο μας για συνύπαρξη και δημιουργική συνάντηση διαφορετικών ομάδων. Και τα δύο μουσικά σύνολα, ESGYO και ESGYC, πραγματοποιούν τακτικά μουσικές εμφανίσεις στις πιο σημαντικές συναυλιακές αίθουσες της χώρας και συμπράττουν με άλλες ορχήστρες και χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις επιδιώξεις μας για το μέλλον είναι να επεκταθούμε, αναπαράγοντας το ίδιο μοντέλο, σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Αναπτύσσοντας τοπικούς μουσικούς πυρήνες προετοιμάζουμε τη δημιουργία περιφερειακών μουσικών συνόλων και εν συνεχεία τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου μουσικών πυρήνων, χορωδιών και ορχηστρών του El Sistema Greece.

Ο εκπαιδευτικός μας σκοπός παραμένει η ανάπτυξη των κοινωνικών αξιών των μαθητών μας ώστε μέσω της ομαδικής μουσικής πράξης να μπορέσουν να εξελιχθούν τόσο ως μελλοντικοί καλλιτέχνες όσο και ως ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες.

Η μεθοδολογία μας βασίζεται στο συνδυασμό των πιο σύγχρονων θεωριών μουσικής εκπαίδευσης όπως είναι, τα συστήματα Orff, Dalcroze, Kodaly, BAPNE, Eurythmics, Solfege, και Body Percussion αλλά και σύγχρονες πρακτικές όπως είναι οι ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης και ευεξίας. Όλα τα παραπάνω οδηγούν τους δασκάλους μας στη διαμόρφωση καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών ενώ η αλληλεπίδραση με συμβούλους-επισκέπτες από την Ευρώπη και το κεντρικό El Sistema της Βενεζουέλας, διαμορφώνουν τελικά μία μέθοδο που συνεχώς προσαρμόζεται στις κοινωνικές ανάγκες, ώστε να επιτύχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στόχους που έχουμε θέσει παραπάνω.

4.  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

4.1 ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο βασικός παιδαγωγικός στόχος είναι η ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων και γνώσεων των μαθητών, καλλιεργώντας παράλληλα τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η εκπαιδευτική διαδικασία ακολουθεί διαφορετικές παραμέτρους και στυλ της μουσικής όπως είναι, η οργανική και φωνητική λόγια μουσική, παραδοσιακές μουσικές από όλο τον κόσμο, σύγχρονα ρεύματα της μουσικής κ.ά. Η ευρύτητα αυτή συμβάλλει με τη σειρά της στην διαμόρφωση καλλιεργημένων και υπεύθυνων πολιτών.

4.2. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

  • Οι μαθητές να αναπτύξουν το μουσικό τους αισθητήριο μέσα από την επαφή τους με ένα ευρύ μουσικό ρεπερτόριο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, να βρεθούν να παίζουν σε μουσικά σύνολα μπροστά σε κοινό, ακολουθώντας ένα ρεπερτόριο που συνεχώς κλιμακώνεται σε ποικιλία και δυσκολία.
  • Οι μαθητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες μουσικές δεξιότητες και να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν μουσική, προκειμένου να μπορούν να ακολουθούν το ρεπερτόριο που τους δίνεται.
  • Οι μαθητές, μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια, να αναπτύξουν δεξιότητες στην κατανόηση και εκτέλεση του σωστού μουσικού τόνου και ρυθμού. Να αντιληφθούν βιωματικά τις ιδιότητες του ήχου και να είναι σε θέση να εκφραστούν με αυτήν είτε στη φωνή είτε στο μουσικό όργανο που μαθαίνουν.
  • Οι μαθητές να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν περαιτέρω τις ηθικές αρχές και αξίες μέσα από την ενεργό συμμετοχή, την ομαδική εργασία και τη δημιουργική συνάντηση με τους άλλους.

5.    ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τα βασικά εργαλεία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος είναι:

  • Το καλλιτεχνικό επίπεδο των εκδηλώσεων και των συναυλιών.
  • Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από την Καλλιτεχνική και Διοικητική Διεύθυνση
  • Η αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών με ειδικά διαμορφωμένες φόρμες
  • Η συνεχής αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μαθητών από την πλευρά των εκπαιδευτικών, μέσα από τακτικές συνεδριάσεις και ειδικά διαμορφωμένες φόρμες αξιολόγησης.
  • Η αξιολόγηση της ικανότητας των μαθητών να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες τους και να προσαρμόζονται ανάλογα.
  • Η ικανότητα αυτοαξιολόγησης των μαθητών μετά από μία εκδήλωση.
  • Η αξιολόγηση σε σχέση με άλλα παρόμοια με το El Sistema προγράμματα και ειδικά με εκείνα που εντάσσονται στο Sistema

6.  ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το El Sistema Greece προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε 4 διαφορετικά σημεία στην Αττική και στην Κόρινθο:

  • Κυψέλη (Κυψέλης 62) – ο βασικός χώρος διδασκαλίας του ESG όπου στεγάζονται και τα γραφεία της διοίκησης
  • Δημήτρειο ΚΔΑΠ στο Μοσχάτο
  • Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα στον Άλιμο (πρόβες ESGYO)
  • Καλογεροπούλειο Ωδείο στην Κόρινθο

Από το 2016 έως και το 2021 στις δομές μας συγκαταλέγονταν επίσης τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων στον Ελαιώνα και στον Σκαραμαγκά.

Παράλληλα με τους βασικούς μουσικούς πυρήνες μας, προσφέρουμε και μαθήματα μουσικής σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σχολεία, ιδρύματα και άλλους οργανισμούς.

 

7.  ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το διδακτικό έτος ξεκινά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και λήγει μέχρι τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Ωράριο διεξαγωγής μαθημάτων στην Κυψέλη: Δευτέρα έως Παρασκευή: 4μμ – 8μμ, Σάββατο: 11πμ – 2μμ

Πρόβες ESGYO (Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα): Σάββατο: 4μμ – 7μμ

Ώρες λειτουργίας γραφείων διοίκησης: Δευτέρα έως Παρασκευή: 12μμ – 8μμ

 

8.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

8.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Κάθε µαθητής του EL SISTEMA GREECE καθώς και κάθε µέλος του διδακτικού και διοικητικού του προσωπικού, υποχρεούται να ακολουθεί τον Εσωτερικό Κανονισµό Λειτουργίας.

Κάθε άτομο, ανεξάρτητα από τη θέση του στο ESG, έχει το δικαίωμα στο υψηλότερο επίπεδο σεβασμού και στην ίση μεταχείριση, χωρίς οποιουδήποτε είδους διακρίσεις. Όλες οι συναναστροφές και οι συζητήσεις, γίνονται με ευγενή διάλογο και αμοιβαίο σεβασμό.

Το El Sistema Greece προσφέρει σε κάθε μαθητή τη δυνατότητα συμμετοχής σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι μαθητές με τις δράσεις τους εκπροσωπούν το El Sistema Greece. Έτσι, κάθε μαθητής μπορεί να είναι υπερήφανος ως μέλος αυτού του προγράμματος και θα πρέπει να έχει επίγνωση της θέσης και της ευθύνης του μέσα στην ομάδα. Είναι σημαντικό, κάθε φορά που ο μαθητής παίζει μουσική και εργάζεται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, παράλληλα να ευχαριστιέται και να αισθάνεται όμορφα ως μέλος της ομάδας.

Κάθε μαθητής έχει το δικαίωμα της προσωπικής έκφρασης και της προσοχής από τους άλλους, σε περίπτωση που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Επίσης, έχει το δικαίωμα να ξεκουράζεται όταν ο φόρτος εργασίας από τις πρόβες και τις συναυλίες γίνεται αρκετά έντονος.

Κάθε ενήλικος στο El Sistema Greece, ανεξάρτητα από τη θέση του, έχει το δικαίωμα να εργάζεται υπό κατάλληλες συνθήκες οι οποίες εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη, το διάλογο και το σεβασμό στους καθιερωμένους κανόνες.

Κάθε ενήλικος θα πρέπει να φροντίζει για την ευημερία των μαθητών.

8.2  ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η συμμετοχή στο El Sistema Greece δεν είναι υποχρεωτική. Κάθε μαθητής βρίσκεται σε αυτό με δική του επιλογή και με κίνητρό την επιθυμία του να γίνει μέλος της χορωδίας ή της ορχήστρας καθώς και να λαμβάνει μέρος στις συναυλίες. Προκειμένου να πάρει μέρος στις δραστηριότητες του οργανισμού, ο μαθητής συμφωνεί στα παρακάτω:

Καθώς τα μαθήματα του ESG είναι ομαδικά, κάθε μαθητής έχει την ευθύνη να διασφαλίζει με τη συμπεριφορά του την ομαλή λειτουργία του συνόλου. Κάθε άτομο στην ομάδα θεωρείται σημαντικό και μόνο όταν όλα τα μέλη της ομάδας εργάζονται προς τον κοινό σκοπό μπορεί η ομάδα να πετύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Με βάση τα παραπάνω, κάθε μαθητής:

  • Προσπαθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να ανταποκριθεί στα μαθήματα, στις πρόβες και τις συναυλίες.
  • Προσπαθεί να διατηρεί θετική στάση.
  • Προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μαέστρου, του δασκάλου και των μελών της γραμματείας.
  • Είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της ομάδας του.
  • Είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του στα μαθήματα και στις συναυλίες.

Επίσης, οι μαθητές/τριες οφείλουν να ακολουθούν τους εξής κανόνες:

  • Έχουν πάντα μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. όργανο, δοξάρι, παρτιτούρες)
  • Προσέρχονται στα μαθήματα στην ώρα τους.
  • Προσπαθούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος.
  • Ενημερώνουν στην έναρξη του μαθήματος το δάσκαλο ή το μαέστρο σε περίπτωση που έχουν κάποια δυσκολία να παίξει μουσική.
  • Δεν μασάνε τσίχλα
  • Απαγορεύεται να φλυαρούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Όταν ο μαθητής φλυαρεί, δεν ακούει τι ζητά ο μαέστρος ή ο δάσκαλος, με αποτέλεσμα όλη η ομάδα να καθυστερεί και να χάνει το ενδιαφέρον της. Οι μαθητές που ενοχλούν και διαταράσσουν την τάξη αποσπούν και τους συμμαθητές τους που έχουν σκοπό να εργαστούν και να σημειώσουν πρόοδο.
  • Δεν καταπονούν άσκοπα την φωνή τους εκτός των μαθημάτων και των προβών έτσι ώστε να τη διατηρούν σε καλή κατάσταση για τις πρόβες και τις συναυλίες.
  • Φροντίζουν όλους τους χώρους του El Sistema Greece διατηρώντας τους καθαρούς και τακτοποιημένους και αποφεύγουν κάθε πρόκληση ζημιών.
  • Σέβονται τα προσωπικά αντικείµενα των συµµαθητών τους και σε καµία περίπτωση δεν τα χρησιµοποιούν χωρίς την άδειά τους
  • Δίνουν σημασία στην προσωπική τους υγιεινή, προσπαθώντας να είναι καθαροί και φροντισμένοι. Η συνθήκη αυτή εκφράζει σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους.
  • Εισέρχονται στην τάξη μόνο κατά την ώρα έναρξης του μαθήματος.
  • Απαγορεύεται η χρήση του πιάνου εκτός του πλαισίου του μαθήματος, καθώς ενοχλεί άλλες τάξεις και μαθήματα.
  • Δεν χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος κινητά τηλέφωνα, συσκευές αναπαραγωγής εικόνας/ήχου ή ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αν χρειαστεί να καθυστερήσουν ή να απουσιάσουν θα πρέπει να ειδοποιούν το προσωπικό του El Sistema Greece, καλώντας στο 210 8225429 λίγο πριν από την έναρξη του μαθήματος.
  • Κατά τις εξόδους τους (διδακτικές επισκέψεις, συναυλίες) υπακούν στους συνοδούς και συμπεριφέρονται µε ευγένεια και ευπρέπεια. Σε περίπτωση που ένας μαθητής επιδεικνύει συμπεριφορά που παραβαίνει τις αρχές του οργανισμού και τις υποδείξεις των συνοδών, τού επιβάλλονται τα ανάλογα παιδαγωγικά μέτρα

8.3  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Στο El Sistema Greece για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης και για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών του προγράμματος απαιτείται ο εκ µέρους κάθε µαθητή σεβασµός στις αρχές και τους κανόνες συµπεριφοράς. Η σταδιακή προσαρµογή των μαθητών στους κανόνες, ως βασική επιδίωξη του προγράμματος, επιβάλλει να χρησιμοποιούνται παιδαγωγικά µέσα και να γίνονται διακριτικές προσωπικές επισηµάνσεις.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιοι µαθητές με πράξεις ή παραλείψεις τους παραβαίνουν επανειλημμένα τους κανόνες που διέπουν τον μαθητικό κώδικα συμπεριφοράς, παρακωλύοντας το έργο του El Sistema Greece ή επιδεικνύοντας βλαπτική προς τους συµµαθητές τους συμπεριφορά, τότε είναι αναγκαία η επιβολή παιδαγωγικών μέτρων, σύµφωνα πάντοτε µε τις αρχές της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας.

Οι γονείς ενηµερώνονται από το ESG για την όποια παρεκκλίνουσα συµπεριφορά των παιδιών τους και την επιβολή παιδαγωγικών μέτρων.

Η τυπική διαδικασία παιδαγωγικού ελέγχου ακολουθεί τα εξής βήματα, εφόσον διαπιστωθεί κάποιο παράπτωμα:

  • 1η φορά: Σημείωση
  • 2η φορά: Σημείωση και παρατήρηση στον μαθητή.
  • 3η φορά: Συνάντηση και συζήτηση με τον μαθητή και την Υπεύθυνη Μαθημάτων του ESG
  • 4η φορά: Συνάντηση και συζήτηση με το παιδί, τον γονέα/κηδεμόνα του και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο του ESG

Αν η συμπεριφορά του μαθητή εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος, ο δάσκαλος έχει δικαίωμα να τον απομακρύνει προσωρινά από την τάξη

Αν ένας μαθητής εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή πρόβας ορχήστρας ή χορωδίας παραβαίνοντας συστηματικά έναν ή περισσότερους κανόνες, ο επικεφαλής του συνόλου (μαέστρος, δάσκαλος χορωδίας) έχει το δικαίωμα να αποβάλει τον μαθητή από την πρόβα ή ακόμα και να τον αποκλείσει από συναυλία.

Εξυπακούεται ότι η σχέση κανόνας – παρέκκλιση – παιδαγωγικό μέτρο διαµορφώνεται πάντα στο πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού και ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες κάθε µαθητή.

8.4  ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Κάθε ενήλικας στο El Sistema Greece δεσμεύεται:

  • να αντιμετωπίζει τα παιδιά και τους νέους με σεβασμό και αξιοπρέπεια
  • να ακούει πάντα τι λέει ένα παιδί ή ένας νέος άνθρωπος
  • να δείχνει την εκτίμηση του σε κάθε παιδί και νεαρό πρόσωπο
  • να αναγνωρίζει τη μοναδική συμβολή κάθε ατόμου
  • να ενθαρρύνει και να επαινεί κάθε παιδί ή νεαρό άτομο
  • να καθοδηγεί μέσα από το καλό παράδειγμά του
  • να σέβεται το δικαίωμα του παιδιού και του νέου ατόμου στην ιδιωτική ζωή
  • να χρησιμοποιεί την κατάλληλη γλώσσα με παιδιά και νέους και να αμφισβητεί/αποθαρρύνει οποιαδήποτε μορφή ακατάλληλης γλώσσας που χρησιμοποιείται από παιδί ή νεαρό ή από ενήλικα που εργάζεται με νέους ανθρώπους

Οι εκπαιδευτικοί, καθώς και όλο το διοικητικό προσωπικό του ESG, εθελοντές και επισκέπτες δεσμεύονται να σέβονται και να τηρούν με τη συμπεριφορά τους τον παρόντα κώδικα συμπεριφοράς, καθώς και τους κανόνες του κώδικα δεοντολογίας του El Sistema Greece, όπως αυτοί ορίζονται στην Πολιτική Προστασίας Παιδιών του El Sistema Greece.

8.4.1  ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τον βασικό πυρήνα του ESG και έχουν τη βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό της διεύθυνσης, της διοίκησης και των άλλων μελών της ομάδας.

Οι εκπαιδευτικοί του ESG δεσμεύονται:

  • να διατηρούν επαγγελματικές σχέσεις και να ανταποκρίνονται εγκαίρως στην επικοινωνία με το διοικητικό προσωπικό, τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή
  • να διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία
  • να συμμετέχουν ενεργά στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του οργανισμού
  • να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα επιμόρφωσης του οργανισμού
  • να συμμετέχουν με συνέπεια στις συναντήσεις προσωπικού και στις καθορισμένες συναντήσεις των δασκάλων
  • να είναι συνεπείς (προσέλευση και αποχώρηση) και να τηρούν το ωράριο του μαθήματος
  • να φροντίζουν για την έγκαιρη προετοιμασία των υλικών, προμηθειών και εξοπλισμού κάθε μαθήματος και να φροντίζουν την αίθουσα διδασκαλίας τους
  • να είναι συνεπείς στις διοικητικές σημειώσεις, όπως οι παρουσίες των μαθητών
  • να είναι συνεπείς στην παράδοση των τρίμηνων αξιολογήσεων των μαθητών που οφείλουν να συμπληρώνουν σωστά, δίκαια και με σαφή σχόλια
  • να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν περιστατικά ακατάλληλου μαθητικού λεξιλογίου, εκφοβισμού, παρενόχλησης, εχθρικών, προκαταληπτικών ή υποτιμητικών σχολίων ή/και συμπεριφορών
  • να απευθύνονται στους γονείς με σεβασμό, δίνοντάς τους πληροφορίες ή συμβουλές, όταν χρειάζεται
  • να τηρούν την απαραίτητη εχεμύθεια σχετικά με τις αξιολογήσεις, αποφάσεις και συζητήσεις για τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά των μαθητών και για κάθε άλλο θέμα που αφορά συμβάντα στον χώρο του ESG
  • η εν γένει συμπεριφορά τους να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο ESG
8.4.2  ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του El Sistema Greece οφείλουν:

  • να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με ευγένεια, σοβαρότητα και σεβασμό
  • να ενημερώνονται για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους κατόπιν πρόσκλησης από τον δάσκαλο ή/και της Υπεύθυνης Μαθημάτων
  • να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στους προκαθορισμένους πίνακες ή που τους γνωστοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • να γνωστοποιούν στην Υπεύθυνη Μαθημάτων και στον δάσκαλο του παιδιού τους κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του
  • να μην νουθετούν, επιπλήττουν ή τιμωρούν κανένα άλλο παιδί στον χώρο του El Sistema Όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με άλλον μαθητή, αυτό συζητείται με την Υπεύθυνη Μαθημάτων, η οποία θα ενημερώσει τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο και τη Γενική Διευθύντρια του ESG, οι οποίοι και θα πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τον ρόλο τους.

8.5  ΤΥΠΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Όλα τα μαθήματα του El Sistema Greece είναι δωρεάν και μπορεί να συμμετέχει κάθε παιδί και νέος, χωρίς καμία διάκριση ή περιορισμό.

Στους μαθητές των τάξεων οργάνων παρέχεται επιπλέον δωρεάν μουσικό όργανο για τη συμμετοχή στο μάθημα και τη μελέτη στο σπίτι

Όλοι οι μαθητές των τάξεων των οργάνων, παρακολουθούν υποχρεωτικά και το μάθημα της θεωρίας που αντιστοιχεί στο επίπεδό τους.

8.5.1  ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ESG
  • Δήλωση ενδιαφέροντος για την εγγραφή νέου μαθητή μπορεί να γίνει κάθε Ιούνιο-Ιούλιο για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος και ο υποψήφιος μαθητής καταχωρείται σε λίστα αναμονής για το μάθημα για το οποίο ενδιαφέρεται. Η δήλωση ενδιαφέροντος

ενθαρρύνεται, καθώς διευκολύνει την έγκαιρη οργάνωση του προγράµµατος της επόµενης χρονιάς.

  • Εγγραφές µαθητών πραγματοποιούνται τον μήνα Σεπτέμβριο για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος
  • Οι υποψήφιοι µαθητές έχουν το δικαίωµα να εκφράσουν την προτίµηση τους σε συγκεκριµένο μάθημα/όργανο αλλά η δυνατότητα εγγραφής στο κατάλληλο τμήμα του συγκεκριμένου οργάνου εξαρτάται πάντα από τη διαθεσιμότητα των θέσεων και τη διαθεσιμότητα των οργάνων
  • Η διαδικασία εγγραφής νέων μαθητών σε όλα τα μαθήματα περιέχει τα ακόλουθα βήματα:
    • Αίτησης Εγγραφής
    • Κατάταξη σε τμήμα κατάλληλου επιπέδου από τον δάσκαλο του οργάνου και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή (ύστερα από συνάντηση με τον υποψήφιο μαθητή αν κριθεί σκόπιµο)
    • Κατάταξη στο κατάλληλο επίπεδο θεωρίας και καθορισμός του προγράµµατος σπουδών του μαθητή.
    • Συμπλήρωση φόρμας εγγραφής (υπογράφεται και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες)
    • Συμπλήρωση φόρμας δανειοδότησης οργάνου (για τις τάξεις των οργάνων)
8.5.2  ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ EL SISTEMA GREECE YOUTH ORCHESTRA

Το ετήσιο ημερολόγιο της ESGYO χωρίζεται σε 3 περιόδους:

α. Έναρξη ακαδημαϊκού έτους έως τα Χριστούγεννα β. Ιανουάριος έως Πάσχα

γ. Πάσχα έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Η καλύτερη περίοδος για να εγγραφεί ένας μαθητής είναι η περίοδος α.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι μαθητές μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στις αρχές των περιόδων β. ή γ., όχι όμως μετά την 3η πρόβα της περιόδου.

Η διαδικασία εγγραφής εξωτερικών μαθητών στην ESGYO περιέχει τα ακόλουθα βήματα:

  • Ο υποψήφιος μαθητής επικοινωνεί με την Υπεύθυνη Ορχήστρας, που κοινοποιεί το ενδιαφέρον του μαθητή στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον μαέστρο (εάν διαφέρει από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή) και τον την Υπεύθυνη Μαθημάτων
  • Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και η Υπεύθυνη Μαθημάτων θα βεβαιωθούν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα στο συγκεκριμένο section και ότι η νέα συμμετοχή θα είναι επωφελής για την ομάδα
  • Ο υποψήφιος μαθητής θα προσκληθεί σε συνάντηση με την επιτροπή της ESGYO, που περιλαμβάνει: Μαέστρο, Παιδαγωγικό Σύμβουλο, Υπεύθυνη Ορχήστρας και τον αντίστοιχο sectional leader ανάλογα με το όργανο. Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να γνωρίσει η επιτροπή περισσότερα για τον μαθητή, να του εξηγήσει πώς λειτουργεί η ορχήστρα, τον σκοπό της, καθώς και τους γενικούς κανόνες και τον κώδικα συμπεριφοράς της. Αναλόγως την περίπτωση, ενδέχεται ο υποψήφιος μαθητής να κληθεί να εκτελέσει κάτι σύντομο στο μουσικό του όργανο
  • Συμπληρώνεται η φόρμα εγγραφής (υπογράφεται και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες)

8.6  ΤΟΜΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

8.6.1  ΙΔΡΥΤΕΣ/ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

Οι ιδρυτές/διαχειριστές του El Sistema Greece είναι νομικά και ηθικά υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Για τον σκοπό αυτό:

  • Καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός θα εκτελέσει την αποστολή του μέσω βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού
  • Εγκρίνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό και παρέχουν δημοσιονομική εποπτεία
  • Προσλαμβάνουν τον Γενικό Διευθυντή και αξιολογούν την απόδοσή του
  • Αξιολογούν την διαχειριστική τους απόδοση και τη συνολική απόδοση του οργανισμού ως προς την επίτευξη της αποστολής του

Στις αρμοδιότητες των διαχειριστών ανήκουν επίσης:

  • Η προώθηση της αποστολής του οργανισμού
  • Η εξοικείωση με τα προγράμματα, τις πολιτικές και τις λειτουργίες του οργανισμού
  • Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις του διαχειριστικού συμβουλίου
  • Η συμμετοχή σε δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων
  • Η ανεύρεση χρηματοδοτών, όπως απαιτείται
  • Η αναγνώριση και προσέγγιση πιθανών χορηγών
  • Η αυστηρή τήρηση των αρχών σύγκρουσης συμφερόντων
  • Η αυστηρή τήρηση των αρχών εμπιστευτικότητας
8.6.2  ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Υπό τον άμεσο έλεγχο των ιδρυτών/διαχειριστών του El Sistema Greece και σε στενή συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, η Γενική Διευθύντρια είναι υπεύθυνη για την καθημερινή ζωή σε όλες τις δομές όπου δραστηριοποιείται το El Sistema Greece, επιβλέποντας το έργο του διοικητικού προσωπικού.

Εκπροσωπεί θεσμικά το El Sistema Greece και ενημερώνει τους διαχειριστές του El Sistema Greece για τις δραστηριότητες, τις εξελίξεις, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις από οργανωτική, οικονομική, παιδαγωγική (βάσει των εισηγήσεων του Διευθυντή Εκπαίδευσης) και στρατηγική άποψη, μέσω τακτικής αναφοράς.

Έχει ιεραρχική εξουσία στους διοικητικούς υπαλλήλους του El Sistema Greece και είναι ο σύνδεσμος για τις αρχές και τη διοίκηση των δομών όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός.

Είναι υπεύθυνη για τη γενική διοικητική διαχείριση όλων των δομών και πιο συγκεκριμένα για το ανθρώπινο δυναμικό (εκπαιδευτικοί, μεταφραστές, ασκούμενοι, εθελοντές, επισκέπτες) και τον προϋπολογισμό λειτουργίας του ESG σε όλες τις δομές και την ανάπτυξή του.

Στις αρμοδιότητές της ανήκουν επίσης:

  • Η εκπόνηση και διαχείριση του προϋπολογισμού, η παρακολούθηση των δαπανών και η αναφορά στους διαχειριστές του ESG
  • Η επιχειρησιακή εποπτεία του προγράμματος της καλλιτεχνικής σεζόν που προτείνεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή
  • Η επιχειρησιακή εποπτεία του ετήσιου προγράμματος σπουδών που προτείνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης
  • Η διοίκηση του συνόλου του ανθρωπίνου δυναμικού του οργανισμού
  • Η ευθύνη για τις απαιτούμενες νόμιμες άδειες και για όλες τις πληρωμές του οργανισμού (προσωπικού, προμηθευτών, ενοικιάσεων κλπ)
  • Η επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, η παρακολούθηση των θεσμικών σχέσεων και η συμμετοχή στις αναπτυξιακές δράσεις
  • Η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων με το διοικητικό προσωπικό και η επίβλεψή του στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και παραγωγών, καθώς και στην προβολή των δράσεών του στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Η οργάνωση και διαχείριση των εκδηλώσεων εκτός των δομών του ESG και η επίβλεψη του διοικητικού προσωπικού για μουσικές δραστηριότητες σε όλες τις δομές, που περιλαμβάνουν τα παιδιά του El Sistema Greece, βάσει του σχεδιασμού του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και του Διευθυντή Εκπαίδευσης.
  • Η αξιολόγηση ευκαιριών και υποβολή προτάσεων για την ανάπτυξη του El Sistema Greece: στρατηγική, οικονομικά, νέες δομές, διεθνείς συνεργασίες, εκδηλώσεις, επικοινωνία. Οι καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες αξιολογούνται από κοινού με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.
8.6.3  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 Υπό την διοικητική ευθύνη του Γενικού Διευθυντή, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ESG ορίζει και αρθρώνει τους καλλιτεχνικούς στόχους του προγράμματος του ESG.

Σε στενή συνεργασία με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης επιβλέπει την ανάπτυξη και την εφαρμογή του καλλιτεχνικού προγράμματος από το διοικητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προσωπικό για όλα τα ερμηνευτικά σύνολα και συμμετέχει στην διαρκή αξιολόγηση της μουσικής εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μελών, προτείνοντας στρατηγικές αναθεωρήσεις για την κάλυψη νέων ή μεταβαλλόμενων αναγκών, υπό την επιχειρησιακή εποπτεία του Γενικού Διευθυντή.

Επιπλέον, ο καλλιτεχνικός διευθυντής:

  • Συμμετέχει στον σχεδιασμό του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού του οργανισμού ως προς το καλλιτεχνικό του σκέλος
  • Σχεδιάζει σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια (επιχειρησιακή εποπτεία) και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης (παιδαγωγική εποπτεία) το πρόγραμμα κάθε καλλιτεχνικής σεζόν για όλα τα μουσικά σύνολα του ESG
  • Σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια επιλέγει τους επικεφαλής των μουσικών συνόλων του οργανισμού
  • Προτείνει ευκαιρίες εμπλουτισμού της εκπαιδευτικής εμπειρίας για τα μουσικά σύνολα του

ESG, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εκδρομών, φεστιβάλ κλπ

  • Επιλέγει το ρεπερτόριο των μουσικών συνόλων του ESG σε συνεργασία με τους επικεφαλής τους (μαέστρους της ESGYO, ESGYC και των ορχηστρών στις επιμέρους δομές)
  • Συμβουλεύει τον μαέστρο της ESGYO για την επιλογή και την καθοδήγηση των sectional leaders (ηγετών των τμημάτων της ορχήστρας), προτείνει ευκαιρίες για την διαρκή εξέλιξη και βελτίωσή τους και αξιολογεί την απόδοσή τους σε συνεργασία με τον μαέστρο και την Υπεύθυνη Μουσικών Συνόλων
  • Παρακολουθεί και αξιολογεί όλες τις παραστάσεις της ESGYO, της ESGYC και των μικρότερων μουσικών συνόλων
  • Επιβλέπει τη διαδικασία προσέγγισης και ενσωμάτωσης νέων μελών στα μουσικά σύνολα
  • Φροντίζει για την έγκαιρη επιλογή του ρεπερτορίου και τον εντοπισμό των ειδικών αναγκών σε όργανα ή μουσικά έργα για την εκτέλεσή του
  • Συνεργάζεται με τους διαχειριστές του ESG και τη Γενική Διευθύντρια για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με καλλιτέχνες, μουσικά σύνολα, καλλιτεχνικές ομάδες και πολιτιστικά ιδρύματα με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για εμφανίσεις των μουσικών συνόλων του ESG και για την ομαλή εφαρμογή του καλλιτεχνικού προγράμματος του ESG
  • Συμμετέχει σε δραστηριότητες προβολής του έργου του ESG, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: εκδηλώσεων και συνεντεύξεων σε MME, παρουσιάσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με το συμφωνημένο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εμφανίσεων.
8.6.4  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 Υπό την διοικητική ευθύνη του Γενικού Διευθυντή, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του ESG ορίζει και αρθρώνει τους εκπαιδευτικούς στόχους του συνολικού εκπαιδευτικού προγράμματος του ESG. Σε στενή συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή επιβλέπει την ανάπτυξη και την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών από το εκπαιδευτικό προσωπικό για όλες τις τάξεις και τα ερμηνευτικά σύνολα και συμμετέχει στην διαρκή αξιολόγηση της μουσικής εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μελών, προτείνοντας στρατηγικές αναθεωρήσεις για την κάλυψη νέων ή μεταβαλλόμενων αναγκών.

Επιπλέον, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης:

  • Συμμετέχει στον σχεδιασμό του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού του οργανισμού ως προς το εκπαιδευτικό του σκέλος
  • Σχεδιάζει σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Μαθημάτων το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών για κάθε ακαδημαϊκή χρονιά και τη διάρθρωση των τάξεων/επιπέδων σε όλες τις δομές του ESG
  • Σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια επιλέγει/εγκρίνει το διδακτικό προσωπικό του οργανισμού
  • Εκπαιδεύει σε συνεργασία με τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο το καλλιτεχνικό και διδακτικό προσωπικό του οργανισμού (συμπεριλαμβανομένου του καλλιτεχνικού διευθυντή και των επικεφαλής των μουσικών συνόλων) στην εκπαιδευτική αποστολή του οργανισμού και στις αρχές της πρωτοποριακής εκπαιδευτικής μεθόδου του El Sistema και επιβλέπει την ορθή εφαρμογή της
  • Διασφαλίζει ότι το ρεπερτόριο που επιλέγεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή για τα μουσικά σύνολα του ESG ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική αποστολή του και στις δυνατότητες των μελών τους
  • Προτείνει ευκαιρίες εμπλουτισμού της εκπαιδευτικής εμπειρίας για τα μουσικά σύνολα -και όχι μόνο- του ESG, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εκπαιδευτικών επισκέψεων, εργαστηρίων κλπ
  • Συνεργάζεται με τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο και την Υπεύθυνη Μαθημάτων για την αξιολόγηση της απόδοσης του διδακτικού προσωπικού και προτείνει ευκαιρίες για την διαρκή εξέλιξη και βελτίωσή τους (επιμορφωτικά εργαστήρια, σεμινάρια κλπ)
  • Επιβλέπει και εγκρίνει τις προτεινόμενες από τους δασκάλους μετακινήσεις μαθητών μεταξύ δομών και τμημάτων και την ένταξή τους στα μουσικά σύνολα του ESG
  • Διασφαλίζει ότι οι ακροάσεις εξωτερικών μαθητών για την ESGYO και την ESGYC υποστηρίζουν την εκπαιδευτική αποστολή των συνόλων, από την επιλογή του ρεπερτορίου για την ακρόαση των υποψηφίων έως τον τρόπο αξιολόγησης και την ενσωμάτωσή τους στο μουσικό σύνολο
  • Παρευρίσκεται στις συναντήσεις του ESG και των επιμέρους ομάδων, σχεδιάζει την ατζέντα των μηνιαίων συναντήσεων του διδακτικού προσωπικού σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Μαθημάτων και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο και ηγείται των συναντήσεων αυτών
  • Συνεργάζεται με τους διαχειριστές του ESG και τη Γενική Διευθύντρια για την ανάπτυξη σχέσεων με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην κοινότητα προς όφελος του προγράμματος
  • Συμμετέχει σε δραστηριότητες προβολής της φιλοσοφίας, του έργου και της εκπαιδευτικής μεθόδου του ESG, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: διεξαγωγής σεμιναρίων και

διαλέξεων σε Πανεπιστήμια και άλλα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνεντεύξεων στα ΜΜΕ, σχολικών επισκέψεων κ.α.

 8.6.5  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 Υπό την εποπτεία του Διευθυντή Εκπαίδευσης του El Sistema Greece και σε στενή συνεργασία με την Υπεύθυνη Μαθημάτων και το εν γένει καλλιτεχνικό και διδακτικό προσωπικό, ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος του ESG είναι υπεύθυνος για την παιδαγωγική επίβλεψη όλων των δραστηριοτήτων του El Sistema Greece, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων στις διαφορετικές δομές, τις συναυλίες, καθώς και τις πρόβες της ESGYO και της ESGYC. Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος συνεργάζεται με όλους τους προαναφερθέντες εκπροσώπους του El Sistema Greece προκειμένου να θέσει τους εκπαιδευτικούς στόχους του οργανισμού και να παρακολουθήσει την εφαρμογή τους. Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος είναι διαθέσιμος για όλους τους δασκάλους και το διοικητικό προσωπικό του El Sistema Greece, προκειμένου να καθοδηγήσει και να συμβουλεύσει για εκπαιδευτικά θέματα.

Στις αρμοδιότητές του/της ανήκουν και τα εξής:

Παιδαγωγική επίβλεψη των διευθυντών της ορχήστρας και της χορωδίας, των δασκάλων οργάνων και χορωδίας, σε συνεργασία με τους διοικητικούς υπευθύνους για τα μαθήματα, τα μουσικά σύνολα και τα ειδικά προγράμματα

  • Συνεργασία με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης για τον σχεδιασμό του προγράμματος σπουδών και των εκπαιδευτικών στόχων για κάθε ακαδημαϊκή χρονιά προκειμένου να προωθηθεί η συλλογική μουσική εκπαίδευση και ο σχηματισμός χορωδιακών και ορχηστρικών συνόλων, καθώς και η ανάπτυξη συλλογικών και ατομικών μουσικών δεξιοτήτων των μαθητών του ESG σε όλες τις δομές του. Συνεχής προσαρμογή των στόχων αυτών αναλόγως των αναγκών των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Εβδομαδιαία επικοινωνία με τους δασκάλους του El Sistema Greece
  • Τακτικές επισκέψεις σε όλα τα μαθήματα και τις πρόβες του El Sistema Greece σύμφωνα με τις ανάγκες των δασκάλων για την παρακολούθηση της προόδου και της ανταπόκρισης των παιδιών
  • Παιδαγωγική παρέμβαση στα μαθήματα για την υποστήριξη συγκεκριμένων αναγκών των δασκάλων κατόπιν ενημέρωσης και συμφωνίας τους
  • Παρουσία στις πρόβες της ESGYO και οργάνωση παιδαγωγικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές στα διαλείμματα της πρόβας. Παροχή συμβουλευτικής για παιδαγωγικά ζητήματα στους sectional leaders.
  • Τακτική επικοινωνία για την ενημέρωση του διοικητικού προσωπικού του ESG
  • Παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις του ESG για την παιδαγωγική υποστήριξη των νεαρών μουσικών του
  • Συμμετοχή στην ετήσια αξιολόγηση των δασκάλων του οργανισμού και παρακολούθηση της αξιολόγησης των μαθητών από τους δασκάλους
  • Επιμόρφωση των δασκάλων με ομιλίες και σεμινάρια για παιδαγωγικά ζητήματα
  • Συνεργασία με διοικητικό προσωπικό ESG για τα ειδικά προγράμματα που χρήζουν παιδαγωγικής υποστήριξης
  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες προβολής της φιλοσοφίας, του έργου και της εκπαιδευτικής μεθόδου του ESG, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: διεξαγωγής σεμιναρίων και

διαλέξεων σε Πανεπιστήμια και άλλα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνεντεύξεων στα ΜΜΕ, σχολικών επισκέψεων κ.α.

8.6.6  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ (ESGYO)

 Υπό την εποπτεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Μουσικών Συνόλων, ο Διευθυντής της El Sistema Greece Youth Orchestra διευθύνει την νεανική ορχήστρα του ESG σε όλες τις πρόβες και τις εμφανίσεις της.

Στις αρμοδιότητές του ανήκουν ενδεικτικά και τα εξής:

  • Επιλέγει το ρεπερτόριο της ορχήστρας σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή για να εμπνεύσει αλλά και να θέσει νέες προκλήσεις στους μουσικούς, παραμένοντας συνεπής με την εκπαιδευτική αποστολή της ESGYO και διασφαλίζοντας παράλληλα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο καλλιτεχνικής απόδοσης.
  • Αναπτύσσει τις ορχηστρικές δεξιότητες των μαθητών, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να μαθαίνουν τα μουσικά έργα ανεξάρτητα από το σύνολο και να παίζουν με ακρίβεια και μουσικότητα στις πρόβες και τις συναυλίες.
  • Φροντίζει για την προσαρμογή των ενορχηστρώσεων όπου χρειάζεται και είναι εφικτό στις ανάγκες και το επίπεδο των μουσικών της ορχήστρας.
  • Φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της ορχήστρας, πχ μέσω των απαραίτητων επισημάνσεων στις παρτιτούρες, τον καθορισμό της θέσης των μουσικών, τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας επιπλέον μουσικών όταν χρειάζεται.
  • Επιβλέπει και είναι ιεραρχικά υπεύθυνος για τους sectional leaders της ορχήστρας, τους οποίους και αξιολογεί σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και την Υπεύθυνη Μουσικών Συνόλων του
  • Κατανοεί το ειδικό DNA της ESGYO ως ορχήστρας που έχει ως αποστολή της την κοινωνική ένταξη και λαμβάνει κάθε απαραίτητη μέριμνα για να λειτουργεί η ορχήστρα ως κοινότητα, με σεβασμό και συμμετοχικότητα για όλα τα μέλη, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο και το επίπεδο των μουσικών τους γνώσεων.
  • Κωδικοποιεί και αξιολογεί την παιδαγωγική και καλλιτεχνική εξέλιξη της ορχήστρας, καθώς και τα βασικά μαθήματα που αυτή αποκομίζει μετά από κάθε πρόβα και συναυλία, χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων που παρέχονται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον διευθυντή εκπαίδευσης του
  • Προτείνει/Εγκρίνει και υποστηρίζει προσκεκλημένους μαέστρους που παραδίδουν masterclasses ή συμμετέχουν σε ειδικές παραστάσεις, έτσι ώστε οι μαθητές να βιώνουν διαφορετικές τεχνικές και στυλ και να αναπτύξουν τις ικανότητες κατανόησης και προσαρμογής τους.
8.6.7  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

 Υπό την εποπτεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του El Sistema Greece και σε στενή συνεργασία με την Υπεύθυνη Μαθημάτων και την Υπεύθυνη Μουσικών Συνόλων, η Διευθύντρια Χορωδίας είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό και την επίβλεψη όλων των χορωδιακών δραστηριοτήτων του El Sistema Greece σε όλες τις δομές. Φροντίζει για τη συνεχή καλλιτεχνική εξέλιξη και το ρεπερτόριο της El Sistema Greece Youth Choir την οποία και διευθύνει στις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις.

Οι αρμοδιότητες της Διευθύντριας Χορωδίας περιλαμβάνουν επίσης:

  • Καθορίζει το ρεπερτόριο που θα διδαχθεί κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σε όλες τις δομές σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, καθώς και το συναυλιακό ρεπερτόριο της ESGYC.
  • Θέτει τους καλλιτεχνικούς στόχους για τις χορωδιακές δραστηριότητες του El Sistema Greece σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και αναπτύσσει τη διδακτική ύλη για τα χορωδιακά προγράμματα.
  • Διασφαλίζει ότι το ρεπερτόριο ανταποκρίνεται στους εκπαιδευτικούς στόχους του Διευθυντή Εκπαίδευσης και ότι είναι κατάλληλο για το μαθησιακό επίπεδο και το πολιτισμικό υπόβαθρο των μαθητών.
  • Διατηρεί εβδομαδιαία επικοινωνία με τους δασκάλους χορωδίας και την Υπεύθυνη Μαθημάτων, διασφαλίζοντας ότι το ρεπερτόριο διδάσκεται όπως έχει ζητηθεί, καθοδηγεί και συμβουλεύει τους δασκάλους σε τεχνικά, μουσικά και καλλιτεχνικά ζητήματα
  • Επισκέπτεται όλες τις δομές του El Sistema Greece προκειμένου να παρακολουθεί την πρόοδο των μαθητών και των δασκάλων, να αξιολογεί και να προσαρμόζει το ρεπερτόριο στις ανάγκες των μαθητών και των δασκάλων.
  • Συνεργάζεται με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και την Υπεύθυνη Μαθημάτων ώστε η βασική Χορωδία του οργανισμού (ESGYC) να απαρτίζεται από μαθητές του El Sistema Greece από όλες τις διαφορετικές δομές
  • Οργανώνει και διευθύνει τις εβδομαδιαίες πρόβες της El Sistema Greece Youth Choir στην Κυψέλη και τις μηνιαίες συναντήσεις όλων των χορωδιών στον Άλιμο
  • Παρέχει στους δασκάλους της χορωδίας όλο το απαραίτητο διδακτικό υλικό
  • Υποστηρίζει τους δασκάλους της χορωδίας κατά την προετοιμασία των συναυλιών του El Sistema Greece και συμμετέχει στην επιλογή των μαθητών που θα συμμετέχουν, όπου αυτό χρειάζεται.
  • Παρίσταται σε όλες τις συναυλίες του El Sistema Greece και διευθύνει την El Sistema

Greece Youth Choir, όπου αυτό απαιτείται.

8.6.8  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Υπό την εποπτεία του Διευθυντή Εκπαίδευσης του ESG, η Υπεύθυνη Μαθημάτων είναι διοικητικά υπεύθυνη για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος του ESG σε όλες τις δομές του. Είναι το βασικό πρόσωπο επικοινωνίας για το διδακτικό προσωπικό καθώς και για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, και είναι υπεύθυνη για την επιτυχή συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα μαθήματα του El Sistema Greece.

Η Υπεύθυνη Μαθημάτων συνεργάζεται στενά με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και όλους τους δασκάλους του ESG για να εξασφαλίσει την άριστη εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και με τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο.

Στις επιμέρους αρμοδιότητές της/του περιλαμβάνονται:

  • Σχεδιασμός του προγράμματος μαθημάτων και τακτικών προβών κάθε ακαδημαϊκού έτους
  • Κατάλληλη διοικητική υποστήριξη και παρακολούθηση για όλα τα μαθήματα του ESG
  • Προσέγγιση νέων μαθητών για όλες τις δομές μέσω του σχεδιασμό ενεργειών και ειδικών δραστηριοτήτων για την ενημέρωση στοχευμένου κοινού για τις δράσεις του ESG
  • Εγγραφή νέων μαθητών – Συμπλήρωση και αρχειοθέτηση απαιτούμενων εντύπων
  • Ενημέρωση της βάσης δεδομένων μαθητών
  • Παρακολούθηση της συμμετοχής των μαθητών και ενίσχυση μέσω της επικοινωνίας με μαθητές και οικογένειες, της ενημέρωσης για ακυρώσεις μαθημάτων, τον σχεδιασμό ειδικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων μέσα στις τάξεις κλπ
  • Τακτική ενημέρωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Συμβούλου για ζητήματα που τυχόν εγείρονται από τους δασκάλους ή που παρατηρεί η ίδια κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων
  • Πρόβλεψη για την κάλυψη των υλικών αναγκών για τα μαθήματα (παρτιτούρες, εξοπλισμός κλπ)
  • Επιμέλεια για τη σωστή διανομή των κατάλληλων οργάνων στους μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους, συμπλήρωση των απαιτούμενων εντύπων και ενημέρωση της βάσης δεδομένων
  • Αναφορά στην Γενική Διευθύντρια για την πορεία των μαθημάτων και παροχή στατιστικών στοιχείων για τη συμμετοχή των μαθητών, εφόσον ζητηθεί
  • Συντονισμός και διοικητική επίβλεψη όλων των δασκάλων (χρονοδιαγράμματα, ώρες διδασκαλίας, αντικαταστάσεις) καθώς και της ετήσιας αξιολόγησής τους, στην οποία συμμετέχει.
  • Διαχείριση και συντονισμός των μαθημάτων στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων όπου δραστηριοποιείται το ESG:
    • Υπεύθυνη για τον εφοδιασμό και την καλή λειτουργία των μαθημάτων σε κάθε δομή.
    • Εκπροσωπεί το El Sistema Greece για όλους τους τοπικούς συνεργάτες και τις αρχές ως πρωταρχική επαφή και ενημερώνει μέσω αναφοράς την Γενική Διευθύντρια για τις

δραστηριότητες, τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στις δομές, καθώς και κάθε αίτημα των αρχών, ώστε η Γενική Διευθύντρια να ανταποκριθεί.

  • Επιβλέπει τους διαμεσολαβητές / μεταφραστές / εθελοντές στις δομές στην άσκηση των καθηκόντων τους
  • Διατηρεί πρόγραμμα δραστηριοτήτων για κάθε Δομή (πρόγραμμα μαθημάτων, παραγωγές, ειδικές εκδηλώσεις)
8.6.9  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ

Υπό την εποπτεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ESG, η Υπεύθυνη Μουσικών Συνόλων είναι υπεύθυνη για την οργανωτική διαχείριση όλων των μουσικών συνόλων (El Sistema Greece Youth Orchestra, El Sistema Greece Youth Choir, Ορχήστρα της Κυψέλης, μικρότερα μουσικά σύνολα υπολοίπων δομών) και των καλλιτεχνικών τους εμφανίσεων.

Οι επιμέρους αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν:

  • Υποστηρίζει και συντονίζει τις εβδομαδιαίες πρόβες (μεταφορά μαθητών, επικοινωνία με μαθητές και γονείς, συντονισμός sectional leaders, παρουσιολόγιο, εκτύπωση και διανομή απαιτούμενου υλικού, προετοιμασία αιθουσών)
  • Οργανώνει τις περιοδείες της ορχήστρας και της χορωδίας (ταξιδιωτικές άδειες, εισιτήρια, μεταφορές, διαμονή κλπ)
  • Οργανώνει τα αιτήματα για την κάλυψη των αναγκών του ρεπερτορίου σε όργανα ή μουσικά έργα, εξασφαλίζοντας τα πνευματικά δικαιώματα όπου χρειάζεται
  • Συντονίζει και υποστηρίζει την παραγωγή μεγάλης και μικρής κλίμακας συναυλιών και μουσικών στιγμών των ορχηστρικών και χορωδιακών συνόλων του
  • Συνοδεύει την ορχήστρα/χορωδία σε κάθε της δραστηριότητα
  • Τηρεί το αρχείο του ρεπερτορίου
  • Ενημερώνει τη βάση δεδομένων των μελών των συνόλων
  • Συμπληρώνει και αρχειοθετεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα
  • Είναι υπεύθυνη για τον χώρο αποθήκευσης των οργάνων, τη μεταφορά και συντήρησή τους και ενημερώνει τη σχετική βάση δεδομένων. Συντονίζει τις επισκευές και οργανώνει την αγορά νέων οργάνων όταν χρειάζεται.
8.6.10  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Υπό την εποπτεία της Γενικής Διευθύντριας του ESG, η Υπεύθυνη Ειδικών Προγραμμάτων αναλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα και δραστηριότητες εντός του οργανισμού και είναι διοικητικά υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της υλοποίησής τους.

Οι επιμέρους αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν:

  • Οργανωτική διαχείριση ευρωπαϊκά επιδοτούμενων προγραμμάτων στα οποία το ESG είναι εταίρος
  • Διοικητική υποστήριξη του προγράμματος «Young Leaders Program»
  • Συντονισμός και ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων με σκοπό την κοινωνική ένταξη, όπως το

«ESG School of Hip-Hop Summer Camp»

  • Συντονισμός καλλιτεχνικών ή εκπαιδευτικών διαδικτυακών ή φυσικών εκδηλώσεων/εργαστηρίων σε σύμπραξη με άλλους οργανισμούς και φορείς
  • Σύνταξη και υποβολή αιτήσεων για διεθνή προγράμματα εθελοντισμού, αξιολόγηση αιτήσεων υποψήφιων εθελοντών και επισκεπτών
  • Υποδοχή, προσανατολισμός και ένταξη του μη μόνιμου προσωπικού (εθελοντές, ασκούμενοι) στην ομάδα του ESG σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Μαθημάτων, καθώς και της υποδοχής και φιλοξενίας εγχώριων και διεθνών επισκεπτών. Προετοιμασία και επίβλεψη προγράμματος δραστηριοτήτων για όλους τους ανωτέρω.
8.6.11  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Υπό την εποπτεία της Γενικής Διευθύντριας του El Sistema Greece, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και εσωτερική επικοινωνία του El Sistema Greece. Εκπροσωπεί το El Sistema Greece και το σύστημα αξιών του σε εξωτερικούς φορείς (ΜΜΕ, συνεργαζόμενοι οργανισμοί, ινστιτούτα κλπ) αλλά και στο εσωτερικό του οργανισμού (γονείς, μαθητές) εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική επικοινωνία των σκοπών και των δράσεων του οργανισμού και διαφυλάσσοντας το επιθυμητό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Συμβάλλει στον σχεδιασμό και εφαρμόζει την επικοινωνιακή πολιτική του οργανισμού, φροντίζοντας για τη δημιουργία ευνοϊκής εικόνας και γενικότερα για την προβολή του ESG προς το ευρύ και το ειδικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Ενδεικτικά στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται:

  • Η συμβολή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επικοινωνιακής πολιτικής και της επιμέρους στρατηγικής για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Η παραγωγή επικοινωνιακού περιεχομένου σε Ελληνικά και Αγγλικά.
  • Η δημιουργία επικοινωνιακού υλικού (newsletter, δελτία τύπου, προωθητικά και ενημερωτικά έντυπα, ψηφιακό υλικό, βίντεο, φωτογραφίες κλπ)
  • Η διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ανάλυση των δεδομένων χρήσης
  • Η καλλιέργεια και διατήρηση σχέσεων με εκπροσώπους των ΜΜΕ και η ανανέωση της σχετικής βάσης δεδομένων, καθώς και η εκπροσώπηση του οργανισμού στα ΜΜΕ
  • Η επικοινωνία με φορείς και οργανισμούς που εργάζονται με πρόσφυγες και άλλες ευάλωτες ομάδες για την κοινωνική ένταξη των ομάδων αυτών, με σκοπό την έναρξη και τη διατήρηση σχέσεων και συνεργασίας
  • Η επικοινωνιακή υποστήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού
  • Η άμεση ανταπόκριση σε ερωτήματα, αιτήματα για πληροφορίες και προτάσεις συνεργασίας
  • Η οπτικοακουστική καταγραφή των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων του ESG για τη δημιουργία επικοινωνιακού υλικού και η αρχειοθέτησή του
  • Η εκπροσώπηση του οργανισμού σε ημερίδες, συνέδρια κλπ

8.7  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Κάθε δραστηριότητα του ESG σχεδιάζεται βάσει των στρατηγικών στόχων του οργανισμού και υλοποιείται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και από συγκεκριμένη ομάδα που μπορεί να αποτελείται από το μόνιμο προσωπικό του οργανισμού, καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες ή εθελοντές. Στο πλαίσιο αυτό, και για την εύρυθμη και σύννομη λειτουργία του οργανισμού και την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του, το ESG μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, την Πολιτική Προστασίας Παιδιών και τον κώδικα δεοντολογίας ορίζει συγκεκριμένα τις υποχρεώσεις του προσωπικού της, όπως αυτές συμπληρώνονται και περιγράφονται κατά περίπτωση ανάλογα με τις αρμοδιότητες της θέσης και του ρόλου τους.

Ο κώδικας δεοντολογίας, που βρίσκεται σε συμφωνία με την κείμενη νομοθεσία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης κάθε μέλους του προσωπικού, ή του συμφωνητικού εθελοντικής εργασίας σε περίπτωση εθελοντή, και κάθε εργαζόμενος συναινεί γραπτά στην τήρησή του. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του ESG κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οφείλουν να τηρούν όσες επιπρόσθετες υποχρεώσεις μπορεί να προκύπτουν από επιμέρους συμβόλαια με συνεργάτες και φορείς χρηματοδότησης. Όλοι οι εργαζόμενοι στο ESG ελέγχονται από τον διοικητικά υπεύθυνο κάθε δραστηριότητας, ο οποίος ενημερώνει και λογοδοτεί απευθείας στον Γενικό Διευθυντή και κατ’ επέκταση στους διαχειριστές και νόμιμους εκπροσώπους. Έχοντας άμεση επαφή με τους ωφελούμενους του ESG οφείλουν ακόμα να ακολουθούν και να εφαρμόζουν την μεθοδολογία του ESG και να συμβουλεύονται τους μεθοδολογικά και παιδαγωγικά υπευθύνους.

Πέρα από τις βασικές δράσεις του οργανισμού (μαθήματα, πρόβες μουσικών συνόλων), κάθε επιμέρους δραστηριότητα (ειδικά προγράμματα, εργαστήρια, συναυλίες κλπ) έχει τον δικό της σχεδιασμό, που μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την φύση, το μέγεθος, την διάρκεια και τον χώρο διεξαγωγής της. Η σύσταση της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τις επιμέρους δραστηριότητες ορίζει και την ιεραρχία ελέγχου του προσωπικού βάσει του οργανογράμματος κατά την υλοποίησή της, ενώ για κάθε δράση ορίζεται και συντονιστής της ομάδας που είναι υπεύθυνος για την υλοποίησή της και ελέγχει τα υπόλοιπα μέλη της. Ο συντονιστής έχει την ευθύνη της δράσης τόσο σε ότι αφορά την υλοποίηση της και την εφαρμογή της μεθοδολογίας και είναι το πρόσωπο που αναφέρεται στον Γενικό Διευθυντή, λαμβάνει και μεταφέρει οδηγίες. Σε ότι αφορά τους εθελοντές, αυτοί υπόκεινται στον έλεγχο και την επίβλεψη τόσο των συντονιστών κάθε δραστηριότητας, όσο και στον διοικητικά υπεύθυνο για τους εθελοντές.

Οργανόγραμμα

Organization Chart

Want to know more about us? Just download brochure...
Services

We deals with many services to take extra care of your problem solutions.

Business services is a general term that describes work that supports a business but does not produce a tangible commodity. Information technology is important.

Tax Consultancy

This is one of many areas of professional services where our firm is well ahead of the competition.

Audit & assurance

People are only as good as the tools they possess. So, to consistently deliver high-quality auditing services.

Value Added Tax

We are providing and dealing with all sorts of legal and professional services and matters to operate.

Accounting Services

Our professionals provide a range of accounting and assurance services of the highest standards.

Tax Outsourcing

Unlike our competitors we have in house qualified lawyers and accountants who can help you.

Amazing Strategy

Operates an atmosphere that promote creative approach for clients needs.
Funfact

Don’t misread here we have random & interesting facts.

Starfish can re-grow their arms. In fact, a single arm can regenerate a whole body. Google’s founders were willing to sell & consult.
1 +
Team members
1 +
Winning Awards
1 +
Client’s Feedback
1 +
Completed Works
Testimonial

It’s always a joy to hear that the work we do, has positively reviews.

We have spent 9 years working for one of Australia’s most recognised and successful retailers so we have many good review of works.