Εκπαιδευτικό Μουσικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης

Το El Sistema Greece είναι ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- χάρη στη μουσική αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. 

Η Ελλάδα υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενώ ταυτόχρονα πασχίζει να ξεπεράσει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Χιλιάδες παιδιά αφημένα στη μοίρα τους χάνουν τα όνειρα και την έμπνευσή τους. Στόχος του El Sistema Greece είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των παιδιών και στην κοινωνική τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας μια μουσική κοινότητα με παιδιά από διαφορετικά περιβάλλοντα, ανεξαρτήτως του αν είναι Έλληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες. Το πρόγραμμα του El Sistema Greece πασχίζει να προσφέρει στους νέους  την αίσθηση ενός νέου σκοπού, προσφέροντας μαθήματα χορωδίας και ορχηστρικών οργάνων σε παιδιά με διαφορετικές καταβολές και προέλευση, προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή τους και την κοινωνικότητά τους. Η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα και ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική εκπαίδευση λειτουργεί ως μέθοδος κοινωνικής αλλαγής και επιδρά όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στις οικογένειές τους.

Η εκπαιδευτική μας προσέγγιση βασίζεται στη μέθοδο του κοινωνικού προγράμματος El Sistema της Βενεζουέλας, ένα πρόγραμμα που υιοθέτησαν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί από τη UNICEF για την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας. 

Το εκπαιδευτικό μοντέλο του El sistema Greece επιδιώκει να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει, φέρνοντας κοντά όλα τα παιδιά και τις διαφορετικές ομάδες που συμμετέχουν, στοχεύοντας στην κοινωνικής τους ενσωμάτωση.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 2.500 παιδιά και νέοι/νέες ηλικίας 5-26 ετών έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις του El Sistema Greece.

Ενεργοί Καλλιτέχνες

Αληθινοί Μουσικοί

Συνδυάζουμε τη μάθηση και την καλλιτεχνική αριστεία. Στη σκηνή, τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως αληθινοί καλλιτέχνες. Αμφισβητούν τις εξωτερικές αντιλήψεις και αποδεικνύουν τη μεγάλη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινότητας.

Οι μαθητές του El Sistema Greece δίνουν συχνά συναυλίες σε μεγάλες σκηνές αποκτώντας ολοκληρωμένες μουσικές εμπειρίες. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, έχοντας συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως: Joyce Didonato, Il Pomo d’ Oro, MOYSA, Yale Alumni Chorus, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ κ.α.