Το ιδιαίτερο κοινωνικό πρόγραμμα Lullaby Project γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στη Νέα Υόρκη από το Weill Music Institute του Carnegie Hall, φέρνοντας σε επαφή νέες μητέρες και εγκύους από ευπαθή κοινωνικά περιβάλλοντα με καλλιτέχνες, με στόχο να γράψουν και να τραγουδήσουν μαζί νανουρίσματα στα μωρά τους. Από τότε μέχρι και σήμερα τα τραγούδια αυτά παρουσιάζονται στις περίφημες συναυλίες του Lullaby Project στις οποίες έχουν συμμετάσχει καλλιτέχνες όπως η διάσημη μεσόφωνος Joyce DiDonato, η Fiona Apple, η Natalie Merchant, η Catherine Zeta-Jones κ.ά.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για επίτευξη κοινωνικής ένταξης μέσω της μουσικής, το Carnegie Hall συνεργάζεται από το 2018 με το El Sistema Greece για την υλοποίηση της ελληνικής εκδοχής του Lullaby Project – όπου το El Sistema Greece καινοτομεί και διευρύνει το πρόγραμμα πέρα από τη μητρότητα, γιορτάζοντας κάθε μορφή γονεϊκής αγάπης. Το ΚΠΙΣΝ είναι συνοδοιπόρος του El Sistema Greece σε αυτό το τόσο όμορφο μουσικό ταξίδι από την πρώτη χρονιά, στηρίζοντας την προσπάθειά του να γιορτάσει την αγάπη για τα παιδιά μέσα από την οικουμενική δύναμη του νανουρίσματος.
Μέχρι το 2019 γονείς, πρόσφυγες ή μετανάστες, μαμάδες με μωρά και μικρά παιδιά, γονείς που έπρεπε να χωριστούν από τα παιδιά τους, γυναίκες που ακόμα ονειρεύονται τη μητρότητα, γιαγιάδες που μεγαλώνουν τα εγγόνια τους, έγκλειστες στις φυλακές της Θήβας, εξαρτημένες που γύρισαν νέα σελίδα στη ζωή τους και γονείς μαθητών του El Sistema Greece συμμετείχαν στο Lullaby Project και συνεργάστηκαν με 11 καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και έγραψαν μαζί τους συνολικά 20 πρωτότυπα μουσικά κομμάτια, πολύτιμα δώρα για τα παιδιά τους. Τα τραγούδια αυτά παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2018 και τον Ιούνιο του 2019 στο ΚΠΙΣΝ, σε δύο συναυλίες-γιορτές για την αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη μουσική.
Η τρίτη εκδοχή του ελληνικού Lullaby Project με τίτλο ”Η αγάπη γίνεται μουσική”, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αυτή τη φορά, το El Sistema Greece καινοτόμησε και υποδέχτηκε όχι μόνο μητέρες, γιορτάζοντας τη γονεϊκή σχέση σε κάθε της μορφή. Γυναίκες σε προσφυγικά κέντρα, μετανάστριες, «θείες» που φροντίζουν μωρά τα οποία χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, ένας μπαμπάς που είναι μπαμπάς και μαμά ταυτόχρονα και μία τρανς γυναίκα που διεκδικεί δικαστικά το δικαίωμά της να βλέπει την εννιάχρονη κόρη της, είναι μερικοί μόνο από τους «γονείς» που μοιράστηκαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τα μικρά πλάσματα της ζωής τους με επαγγελματίες μουσικούς, και μεταφράσαν τα βιώματά τους σε μουσική, δημιουργώντας πρωτότυπα και μοναδικά μουσικά κομμάτια.
Το 2021 το El Sistema Greece διευρύνοντας το φάσμα της γονεϊκής αγάπης υποδέχεται ένα ζευγάρι που αποφάσισε να μεγαλώσει την τετραμελή οικογένειά του υιοθετώντας ένα παιδί, μία γυναίκα που μαθαίνει από την αρχή τον κόσμο χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο που τον αντιλαμβάνεται ο γιος της, γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε προσφυγικά κέντρα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, μία μητέρα που βίωσε τη μεγαλύτερη απώλεια και συνεχίζει χάρη στα δώρα της μεγαλύτερης αγάπης, μία γυναίκα που, έχοντας εργαστεί για χρόνια στο πλευρό εκατοντάδων παιδιών, ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της μωρό, έναν πωλητής του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” που μαθαίνει στα παιδιά του να αγαπούν τους ανθρώπους, μία γυναίκα που στα 13 της χρόνια αποχωρίστηκε το σπίτι της αναζητώντας μία καλύτερη ζωή και μεγαλώνοντας τα μωρά μιας άλλης οικογένειας έγινε μέλος της και η ίδια και μια μητέρα από τη Βενεζουέλα που ζει στο απόλυτο σκοτάδι με οδηγό το φως της αγάπης της για το μωρό της. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάστηκαν στο κοινό τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, σε ζωντανή μετάδοση από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το 2022 το El Sistema Greece γιορτάζοντας καθολικά την αγάπη για τα παιδιά παρουσίασε ιστορίες που αναδεικνύουν πλήθος επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, «παρεμβαίνοντας» θετικά στις σχέσεις που τις γέννησαν και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ορατότητας και συμπερίληψης. Ένα ομόφυλο ζευγάρι που ονειρεύεται έναν κόσμο ίσων ευκαιριών για το παιδί που υιοθέτησε, νέοι μπαμπάδες προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού που αγωνιούν να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και στον αντίποδα η μητέρα ενός ανήλικου κρατούμενου στις φυλακές της Αυλώνας που δεν χάνει την ελπίδα και την πίστη της στο παιδί της, μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη τέσσερα παιδιά ζώντας κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς όμως να χάνει τη χαρά της ζωής και της μητρότητας, μια σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα που αγωνιά να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους της και να κατευνάσει τις ενοχές για τον χρόνο που δεν μοιράζεται με τα παιδιά της, μια μητέρα που το πρώτο από τα τρία της παιδιά γεννήθηκε με τετραπληγία αλλά χάρις στην αγάπη της και την υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών, μέλους της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», έχει καταφέρει να γίνει ο συνδετικός κρίκος όλης της οικογένειας, μια νεαρή προσφυγοπούλα, που έχοντας βιώσει το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης προσπαθεί να συνδεθεί με το μωρό που έφερε κατόπιν στον κόσμο, αλλά και μια ομάδα εργαζομένων στη Δομή «Ινόη» της ΑΜΚΕ «Ευρωπαϊκή Έκφραση» που φροντίζουν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την παιδικότητα και την εμπιστοσύνη τους σε έναν κόσμο ενηλίκων που δεν κατάφερε να τους προστατεύσει, ήταν οι πρωταγωνιστές των οκτώ ιστοριών του Lullaby Project του 2022. Οι πρωτότυπες αυτές μουσικές ιστορίες παρουσιάστηκαν στο κοινό τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 19.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μία ακόμα μουσική γιορτή για τη μεγαλύτερη αγάπη του κόσμου.
Το 2023 το El Sistema Greece συνεχίζει να διευρύνει το φάσμα της γονεϊκότητας και να προβάλλει διαφορετικές πτυχές τη μοναδικής αυτής σχέσης αγάπης. Μιας αγάπης που δεν ορίζεται απαραίτητα από το φύλο ή τη βιολογική σχέση. Μέσα από αυθεντικές μουσικές δημιουργίες, παρουσιάστηκαν ξεχωριστές ιστορίες που αναδεικνύουν πλήθος επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που έχουν ως στόχο την επαγρύπνηση και την αποδοχή.
Μια μητέρα από την Ουκρανία, μια οικογένεια προσφύγων στην Ελλάδα, μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της την κόρη της, η μητέρα ενός τρανς παιδιού, η μητέρα ενός παιδιού με σύνδρομο Down, μια μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη δική της σοβαρή ασθένεια, μια μαία που έχει προσφέρει την πρώτη αγκαλιά σε χιλιάδες παιδιά αλλά και μπαμπάδες προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού που προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στη ζωή των παιδιών τους, ήταν οι πρωταγωνιστές του Lullaby Project το 2023.
Οι καταξιωμένοι μουσικοσυνθέτες και τραγουδοποιοί Αντώνης Απέργης, Expe, Γιάννης Κονσολάκης, Leon of Athens, Danai Nielsen, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Φώτης Σιώτας και Δήμητρα Τρυπάνη ανέλαβαν να αποδώσουν τις ιστορίες αυτές μέσα από πρωτότυπα κομμάτια.
Οι πρωτότυπες αυτές μουσικές ιστορίες παρουσιάστηκαν ζωντανά στο κοινό τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, σε μια ακόμα μουσική γιορτή για τη γονεϊκή αγάπη, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αργυρώς Χιώτη και με αφηγήτρια την Εύη Σαουλίδου. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Jose Angel Salazar Marin, ενώ στη συναυλία συμμετείχε και η διαπολιτισμική χορωδία νέων, El Sistema Greece Youth Choir.
Το κοινωνικό μουσικό πρόγραμμα Lullaby Project παρέχει έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μαζί με συνθέτες και τραγουδοποιούς, μετατρέπουν τις προσωπικές τους αφηγήσεις για τη σχέση τους με τα παιδιά σε μουσική. Τα κομμάτια που δημιουργούνται αναδεικνύουν όχι μόνο τη γονεϊκότητα, αλλά και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης εμπειρίας.
To 2024 το El Sistema Greece αναδεικνύει ιστορίες που γιορτάζουν αιώνιους δεσμούς αγάπης. Μιας αγάπης που δεν ορίζεται απαραίτητα από το φύλο ή τη βιολογική σχέση. Μέσα από αυθεντικές μουσικές δημιουργίες, παρουσιάζονται ξεχωριστές ιστορίες που προβάλλουν πλήθος από επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που έχουν ως στόχο την επαγρύπνηση και την αποδοχή.
Η Αλεξάνδρα Μάκου μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο. Μια μαμά πρόσφυγας που διαμένει μόνη της με το παιδί της στην Ελεγχόμενη Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σχιστού. Μια γυναίκα που έγινε μαμά σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή που θεωρείται συνηθισμένη υπερνικώντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιού. Μια μαμά που έχασε τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και μεγαλώνει μόνη της το παιδί της. Μια μονογονεϊκή οικογένεια. Η διεπιστημονική ομάδα της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι της ΑΜΚΕ «ΜΕΡΙΜΝΑ – Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο». Τέλος, μπαμπάδες προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού που προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στη ζωή των παιδιών τους, είναι οι πρωταγωνιστές του φετινού Lullaby Project.
Οι καταξιωμένοι συνθέτες και τραγουδοποιοί Σπύρος Γραμμένος, Μιχάλης Καλκάνης, Νεφέλη Λιούτα, Μελεντίνη, Mira, Σοφία Μπαρδούτσου και Μάρθα Φριντζήλα μαζί με τον Βασίλη Μαντζούκη απέδωσαν τις ιστορίες αυτές μέσα από πρωτότυπα κομμάτια.
Οι μουσικές ιστορίες παρουσιάστηκαν ζωντανά στο κοινό τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 19.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.