Το El Sistema Greece υποδέχτηκε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας

Το El Sistema Greece σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Γραφείο Κοινωνικής Ένταξης της Ελεγχόμενης Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Σχιστό διοργάνωσε μια ανθρώπινη και μουσική συνάντηση μεταξύ μελών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και νεαρών αιτούντων άσυλο στην Αθήνα (12-14 Μαρτίου 2024).

Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε με το El Sistema Greece σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με μια μουσική παράσταση από μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και τον μαέστρο της Mikko Franck σε δομή του ΔΟΜ για ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αθήνα. Η εκδήλωση ήταν μια γιορτή πολιτιστικής ανταλλαγής και μια απόδειξη ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους.  

Το El Sistema Greece άδραξε την ευκαιρία παρέχοντας στους νέους την ευκαιρία να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική της ορχήστρας. Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Πρεσβευτές της UNICEF Γαλλίας, και ο μαέστρος Mikko Franck, επίσης Πρεσβευτής της UNICEF Γαλλίας, προσέφεραν την υποστήριξή τους στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιούν τη μουσική ως εργαλείο θετικής αλλαγής. Παρών ήταν και ο Γιώργος Περρής, διεθνής τραγουδιστής και Πρεσβευτής της UNICEF στην  Ελλάδα, που μοιράστηκε λόγια αλληλεγγύης προς τους ασυνόδευτους ανηλίκους, τονίζοντας τη σημασία της παροχής ευκαιριών δημιουργικής έκφρασης και συμμετοχής στην κοινότητα. Ο Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ήταν επίσης παρών για να υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία για την προώθηση της μουσικής ως μέσο ενότητας και θετικής αλλαγής.

Η συναυλία δεν παρείχε μόνο έναν χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά ενίσχυσε την ουσιαστική πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των μουσικών της ορχήστρας και των ασυνόδευτων ανηλίκων της δομής του ΔΟΜ. Μέσω της μουσικής καταρρίφθηκαν τα εμπόδια και δημιουργήθηκαν δεσμοί, αναδεικνύοντας τον ρόλο των τεχνών στην προώθηση της κατανόησης και της ενσυναίσθησης.

Η Δομή του ΔΟΜ λειτουργεί σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και χρηματοδοτείται από την Ελβετική κυβέρνηση.

Ακόμη, το El Sistema Greece σε συνεργασία με το Γραφείο Κοινωνικής Ένταξης της Ελεγχόμενης Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Σχιστό διοργάνωσε επίσκεψη των μουσικών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, του Mikko Franck και της διεθνούς φήμης σολίστ βιολιού Vilde Frang που φιλοξενείται φέτος από τη Γαλλική Ραδιοφωνία, στη δομή. Τα μέλη της ορχήστρας παρακολούθησαν μαθήματα βιολιού και βιόλας, ενώ οι μαθητές του El Sistema Greece έπαιξαν κάποια κομμάτια ειδικά γι’ αυτούς. Στη συνέχεια, οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας προσέφεραν μια μουσική παράσταση για τους μαθητές την οποία ακολούθησε συζήτηση όπου τα μέλη της ορχήστρας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη μουσική και έδωσαν στα παιδιά έμπνευση για τη συνέχιση του μουσικού τους ταξιδιού. 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Jean-Baptiste Leclère, κρουστός της ορχήστρας μοιράστηκε μαζί μας: Με τη μουσική, μπορούμε να μοιραστούμε πολλά συναισθήματα και να είμαστε συνδεδεμένοι μαζί, επειδή είναι η ίδια γλώσσα για όλους, έτσι απλά μπορούμε να μοιραστούμε μια στιγμή. Και ναι, είμαστε συνδεδεμένοι, δεν έχει σημασία τι συνέβη στη ζωή μας, αν ερχόμαστε από τη Γαλλία ή από άλλη χώρα, ποια είναι η κατάστασή μας. Υπάρχει ενός είδους ισότητας χάρη στη μουσική.”

Ακόμη, η Karine Jean-Baptiste τσελίστρια της ορχήστρας παρείχε στους μαθητές του El Sistema Greece στην Κυψέλη ένα εργαστήριο τσέλου για την ενίσχυση των μουσικών δεξιοτήτων και της καλλιτεχνικής τους έκφρασης. 

Τέλος, οι μαθητές αλλά και οι δάσκαλοι του El Sistema Greece είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πρόβα της ορχήστρας και να συζητήσουν με τους μουσικούς, ενώ παρακολούθησαν και τις συναυλίες τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 12 και 13 Μαρτίου. 

Η σειρά αυτών των εκδηλώσεων αποτελεί παράδειγμα για δύναμης της μουσικής να ενώνει διαφορετικές κοινότητες και να προάγει την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη.

Οι μουσικοί που πήραν μέρος στις δράσεις:

– Justine Caillé, πίκολο
– Lilian Harismendy, μπάσο κλαρινέτο
– Karine Jean-Baptiste, τσέλο
– Jean-Baptiste Leclère, σόλο κρουστά
– Olivier Robin, βιολί
– Mikko Franck, μουσική διεύθυνση
– Vilde Frang, βιολί, φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα στη Γαλλική Ραδιοφωνία για τη φετινή χρονιά